Közel 300 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Hírek Figyelo.hu
Közel négyszeresére nőtt a vendégéjszakák száma 2021 novemberében az előző évi alacsony bázishoz képest, 2019 azonos hónapjához mérten viszont 36 százalékkal csökkent a KSH keddi gyorsjelentése szerint. Tavaly január és november között összességében 4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák és 14 százalékkal az árbevétel 2020-hoz képest.

Elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében nőtt novemberben több mint két és félszeresére a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 2020 azonos hónapjához viszonyítva. Azonban a Covid–19-járvány kitörése előtti, 2019. novemberi értéktől összességében 36 százalékkal elmaradt a volumen. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma mindeközben nyolcszorosára emelkedett, de még így is 43 százalékkal kevesebb volt a 2019-es azonos időszakinál – jelentette kedden a KSH.

Tavaly január–novemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 4 százalékkal több, összesen 14 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 0,8, a külföldiek 12 százalékkal több (9,9, illetve 4,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az év első tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 14 százalékkal emelkedett, és 262 milliárd forintot tett ki – közölte a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyeken, azaz a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken a belföldi vendégek száma háromszorosára, 292 ezerre nőtt. Az eltöltött vendégéjszakák száma 644 ezer volt, ennek 78 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva háromszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint másfélszeresére, az üdülőháztelepeken és a kempingekben több mint kétszeresére nőtt tavaly novemberhez képest.

A két legnépszerűbb turisztikai régió közel azonos részesedéssel a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, mindkét térségben a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma tizenegyszeresére, a vendégéjszakáké nyolcszorosára emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 229 ezer külföldi vendég összesen 622 ezer vendégéjszakát töltött el, 88 százalékát szállodában, ami nyolc és félszeres bővülést jelent 2020 novemberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák kétharmadát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron több mint négyszeresére, 28 milliárd forintra növekedett a hónap egészében vagy egy részében nyitva tartó 1917 kereskedelmi szálláshelyen. Az összes vendégéjszaka 51 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 180 százalékkal többet, összességében 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Szállodaipar: fény az alagút végén

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink