Kovács Zoltán: Mike Pompeo budapesti látogatása történelmi vizit volt

Hírek
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása "történelmi vizit" volt - mondta Washingtonban a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik az amerikai fővárosban.

Kovács Zoltán republikánus és demokrata párti törvényhozókkal, kormányzati tisztségviselőkkel tárgyal, továbbá előadást tartott a magyar belpolitikáról és a közelgő európai parlamenti választásokról amerikai újságíróknak, valamint washingtoni magyaroknak.
    
Az államtitkár az MTI-nek kiemelte az amerikai külügyminiszter látogatásának fontosságát, kiváltképp, mert – mint fogalmazott – az Egyesült Államok korábban "hajlott arra, hogy megfeledkezzen Közép-Európáról, magára hagyta ezt a térséget". 
Kovács Zoltán "egy új korszak kezdeteként" értékelte Mike Pompeo budapesti útját.
    
Rámutatott az amerikai és a magyar megközelítés hasonlóságára az illegális bevándorlás kérdésében.

    
"A közép-európai országok migrációt ellenző álláspontja történelmi tapasztalatainkból ered. Nekünk nagyon fontos a szuverenitás" – szögezte le.


    
Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nagyon fontos a NATO. Megjegyezte, a budapesti kormány növeli anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez, és készen áll hadereje fejlesztésére is.
    
"A tavaszi európai parlamenti választás az Európai Unió történetében valószínűleg az első lesz, amelynek egyetlen meghatározó kérdése van: az életünk minden részletét érintő illegális migráció és általában véve a migráció ügye" – fogalmazott az államtitkár.
    

Hozzáfűzte, hogy a bevándorlásra adott magyar válasz a családpolitika.
    
Számunkra a legfontosabb ügy a családok segítése – hangoztatta, utalva Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap bejelentett, családokat segítő és gyermekvállalást ösztönző intézkedéseire.

    
Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban 
Kovács Zoltán rámutatott arra, hogy a voksolások előtt a kontinensen a politikai baloldal a szélsőjobboldallal "házasodik".
    
Ez Magyarországon is így van: a baloldal azzal a Jobbikkal készül szövetségre lépni, amely mindig antiszemita és idegengyűlölő volt – hangsúlyozta.

    
"A Jobbik migrációbarát párttá vált, és úgy döntött, hogy a baloldallal működik együtt" – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Borítófotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert hivatalában, a Karmelita kolostorban 2019. február 11-én (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)