Kovács Béla épphogy kilépett, a Jobbik máris üdvözli a vádemelést

Hírek
Nem sokkal azután, hogy az ügyészség vádat emelt ellene, Kovács Béla bejelentette, kilép a Jobbikból. A párt sem várt sokat a reakcióval. Gyorsan kiadtak ők is egy közleményt, amellyel azt kívánták üzenni: semmi felelősségük nincs az ügyben.  

A Központi Nyomozó Főügyészség szerda reggel közölte, hogy vádat emeltek Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt.

A politikust az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.  

A politikus az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában bejelentette: annak érdekében, hogy a személye elleni vádemeléssel ne terhelje a Jobbikot a mai nappal kilép a pártból.

A Jobbik "nagy örömmel üdvözli a Központi Nyomozó Főügyészség Kovács Béla elleni vádemelését" – írta az ellenzéki párt szerdai közleményében, jelezve: 2014 májusa óta várják, hogy a bíróság előtt derüljön ki az igazság az őt ért vádakkal kapcsolatban.

A Jobbik környékén hetek óta zavarodottság tapasztalható. Vona néppártosodási tervének végrehajtása úgy tűnik, végleg zátonyra futott. Tapasztalni lehet, ahogy a párt tagsága ennek kapcsán egyre megosztottabb. Ráadásul Kovács Béla kilépésével már európai fronton is komoly gyengülést könyvelhetnek el. (Morvai Krisztina –  egy másik jobbikos EP-képviselő – múlt hét pénteken jelentette be, hogy nem hajlandó többször választáson indulni a párt színeiben.)

Nehezen értelmezhető Kovács Béla magyarázata, miszerint azért lép ki, mert nem akarja, hogy a Jobbikot terhelje  a személye elleni vádemelés. Ezt már évekkel ezelőtt is megtehette volna, amikor megindultak a vizsgálatok vele szemben. A Jobbik most már nehezen tudja lemosni magáról EP-képviselőjének ügyeit. 

A Jobbik közleményében igyekszik úgy tenni, mintha semmi köze nem lenne Kovács Bélához viselt dolgaihoz, ők is azt várják, hogy fény derüljön az igazságra. Csakhogy ez nem így működik. Ha Kovács Béláról bebizonyosodik, hogy az Európai Unió intézményei ellen kémkedett, azért a Jobbiknak is vállalnia kell a politikai felelősséget. Még akkor is, ha Kovács a vádemeléskor kilépett a pártból.

Borítófotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink