Kötelezettségszegési eljárás indul kvótaügyben

Hírek
Elindult Brüsszelben a kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben, mert nem teljesítjük az uniós kvótadöntést. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a határozat végrehajthatatlan, ezt az is bizonyítja, hogy egyetlen európai uniós tagállam sem teljesítette azt.  

„Bár a legtöbb tagállam tanúságot tett arról, hogy politikai akarat esetén az áthelyezés működőképes, a Bizottság felszólítja azokat a tagállamokat, amelyek ezt eddig elmulasztották, hogy teljesítsék jogi kötelezettségeiket, továbbá méltányosan és arányosan járuljanak hozzá a mechanizmushoz” – áll az Európai Bizottság mai közleményében. Brüsszel két évvel ezelőtti őszi döntését Magyarország és Szlovákia az Európai Bíróságon támadta meg, amelyhez csatlakozott Lengyelország is. A varsói kormány ellenzi a határozatot, és népszavazást helyezett kilátásba az ügyben. A minap – az Európai Bizottság menekültügyi biztosának figyelmeztetése ellenére – a cseh kormány is azt közölte, hogy nem hajtja végre a döntést. Egyébként se Lengyelország, se Csehország nem vett át menedékkérőket. A mostani kötelezettségszegési eljárás e két állam és Magyarország ellen indul.

Az Európai Unió összesen 160 ezer bevándorlót helyezett volna át Olaszországból és Görögországból más uniós államokba.

Kósa Lajos elmondta: a kötelezettségszegési eljárás egy bevett intézmény, évente több száz fut belőle az Európai Unióban, Magyarország pedig “az EU-s átlagba simul bele” az ellene folyó eljárás mennyiségével.

Hozzátette, ez az eljárás ugyanaz lesz, mint máskor, vita kezdődik, a kötelezettségszegési eljárás minden egyes fórumát megjárva pedig a végén, ha odáig jut az ügy, az Európai Bíróság döntést hoz. Hangsúlyozta: a kvótadöntést egyetlen európai uniós tagállam sem hajtotta végre, de Magyarország legalább “arccal meri vállalni a véleményét”.

Borítókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink