Kósa Lajos három minisztertől veszi át a Modern Városok Program felügyeletét

Hírek
Három minisztérium felügyeli jelenleg a Modern Városok Program fejlesztéseit, Kósa Lajos tárca nélküli miniszterként egy kézben tartja majd a kormányzati projektet - értesült a Figyelő.

Most Varga Mihály nemzetgazdasági, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez tartoznak a Modern Városok Program különböző elemei. Ennek középpontjában az infrastruktúra-fejlesztés – a megyei jogú városok autópálya-elérései, a főutak négysávosítása -, az ipari parkok bővítése, illetve különböző ingatlanfejlesztések, felújítások, sportcsarnokok, uszodák építése áll.

Orbán Viktor miniszterelnök által a megyei jogú városokban 2016-ban és 2017-ben személyesen, a polgármesterekkel közösen bejelentett fejlesztések koordinálását viszont a kormányfő egy kézben szeretné látni. Ezért kérte fel Kósa Lajost a párt elnökségi ülésén, hogy fogja össze a programot. Azért esett rá a választás, mert az egyik legsikeresebb vidéki város, Debrecen volt polgármestereként a Fideszben az egyik olyan meghatározó politikus, aki alaposan ismeri az önkormányzatok működését ahhoz, hogy a 2300 milliárdos programot koordinálni tudja.

A kormánypártban azért is kiemelten fontosnak tartják a fejlesztést, hiszen a megyei jogú városok szavazóit meg akarja tartani a Fidesz.

A politikus a jövő heti Fidesz-KDNP-s frakcióülésen mond le a képviselőcsoport vezetéséről. Utódja Gulyás Gergely lesz. Gulyás jelenleg a törvényalkotási bizottság elnökeként a parlament egyik alelnökeként dolgozik. Ezen a poszton Hende Csaba, volt honvédelmi miniszter válthatja. A cserékre a frakcióülésnek a jövő héten még rá kell bólintania.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink