Korszakos fejlesztés indul a sürgősségi gyermekellátásban

Hírek
Az elmúlt ötven év legnagyobb gyermekgyógyászati fejlesztése kezdődik, 14 milliárdot fordít a kormány a sürgősségi és baleseti gyermekellátásra. A cél: másfél órán belül ellátást kapjon a balesetet szenvedett gyermek.   

Kevés ijesztőbb dolog van a szülők életében, mint amikor a sürgősségire kell rohanni, mert balesetet szenvedett a gyermekük. Évente félmillió esetet rögzítenek a statisztikák. Vannak jó és rossz élményei az emberek többségének, ez utóbbiakat szokták kampánycéljaikra felhasználni az ellenzéki pártok.                                                                                          

Amióta a kampány élesedett, az ellenzéki pártok és sajtójuk folyamatosan az egészségügy és az oktatás fejlesztését kéri számon a kormányon. Azt már megszoktuk, hogy a tényadatok nem érik el az ingerküszöbüket, az eredményekről csak akkor számolnak be, ha nagyon muszáj. Akkor is azzal a felhanggal, hogy de még mennyi mindenre lehetne költeni, különösen szeretik lélegeztetőgépekre konvertálni a fejlesztéseket. Az egészségügyi fejlesztésekből szinte semmi nem jön át a „független” sajtón, ellenben előszeretettel publikálnak egy-egy rosszul sikerült kórházi menüt, vagy szétlopott, megrongált mosdót. Ilyenek is vannak, majd egyszer talán sorra kerül az utolsó wc, ebben szerintem nincs is vita. 

Listákat mindig lehet írni, hova kellene még több pénz, mindenki azt a kórházat szeretné rendben látni, ahova jár. A kormány és a szaktárca folyamatosan priorizál, így kerülhet most sor egy egészen nagyvonalú komplex fejlesztésre az országos gyermekellátás területén. 

A fejlesztések révén egyedülálló módon két új szakma is létrejön: a gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológia. A programba öt vidéki – a győri, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi – gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik, jelentette be ma Balog Zoltán miniszter. Évente félmillió gyermeket érint valamilyen baleseti sérülés, a budapesti Heim Pál Gyermekkórházzal – mint országos központtal – együtt a vidéki központok évente százezer gyermeket látnak el. Mint mondta, azt szeretnék, ha 2020-ra létrejönnének az ellátóhelyek, illetve azok országos rendszere, amelyhez a teljes képzési rendszer megújítása is tartozik. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a program során jelentős infrastrukturális fejlesztés, valamint gép- és műszerbeszerzés is lesz, a fejlesztésektől azt várják, hogy a definitív ellátás a lehetőség szerint 1,5 órán belül megtörténhessen.

Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató-főorvosa közölte, hogy a program indulásával jelentős szakmai munka is kezdetét veszi. A cél az, hogy egy balesetet szenvedett gyermek a lehető leghamarabb a legmagasabb szintű ellátást kapja az ország bármely részében. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink