Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

Hírek Figyelo.hu
Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető hozzátette, hogy a rendszerváltozás óta példátlan döntések születtek.

Kínából, Iránból, Dél-Koreából és Olaszországból nem léphet be senki Magyarországra.

A szlovén, osztrák határon határellenőrzés lesz – tette hozzá. Vonatokat, buszokat és a repülőket is leállítják az előbb említett két országból.

A miniszter elmondta, hogy

az utazási tilalom szerda éjféltől lép életbe legkésőbb.

A VG.hu beszámolója szerint csak magyar állampolgárok jöhetnek be Magyarország területére. Kormánytisztviselők és államtitkárok csak miniszteri engedéllyel utazhatnak.

A 100 főnél népesebb sportesemények zártkapusak lesznek. A korlátozás minden eseményre vonatkozik, tehát a 100 főnél nagyobb zárterű eseményekre is, vagyis a mozikra és színházakra egyaránt. Az 500 főnél nagyobb kültéri események megrendezése szintén tilos lesz.

A kormány részéről jelenleg is egyeztetnek az egyházakkal, egyelőre nincs eldöntve, hogy az istentiszteletekre és a misékre is kiterjesztik a tilalmat.

A miniszter elmondta, hogy

az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.

Ha nem lesz elég a 37 labor, akkor a kormány újabb laborok bevonása mellett is dönthet jelenleg. Gulyás Gergely elmondta, hogy az egész világon hiány van a maszkokból, 120 ezer maszk áll Hamburgban, amit Magyarország megrendelt, de Németország teljes exporttilalmat léptetett életbe.

A veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet 15:00 órától lépett életbe.

.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink