Kormányválság érlelődik Nagy-Britanniában, ha nem megy át a brexit-törvény

Hírek
A brit Munkáspárt szerint Theresa May konzervatív kormányfőnek nincs meg pártján belül a támogatottsága a brexithez. Így felajánlották parlamenti voksaikat neki, perrsze egy általuk elképzelt kilépési forgatókönyvhöz - írja a Bloomberg.  

Keir Starmer, a Munkáspárt brexittel foglalkozó szóvivője szerint a konzervatívoknak “érzékeny” parlamenti többségük van csupán ahhoz, hogy végigvigyék a két éves kilépési folyamatot. Ha ez csúszik, akkor az ország 2019 után is tagja maradhat az EU-nak, míg be nem fejeződnek a kereskedelmi tárgyalások. Starmer szerint a May által elképzelt kilépésnek a konzervatívokon belül van a legnagyobb ellenzéke.

Kevéssé valószínű, hogy May elfogadná a Munkáspárt javaslatát. Az ajánlat ugyanakkor rávilágít a kormány pozíciójának törékenységére. A kormányfő az elmúlt időszakban két minszterét is elvesztette különböző botrányok miatt. A merészebb brexitet szorgalmazó Boris Johnson külügyminiszter és Michael Govev környezetvédelmi miniszter levélben fejtette ki a hétvégén kritikáját May elképzeléseiről – számol be a Mail on Sunday. A lap szerint 40 konzervatív parlamenti képviselő szintén ellenzi May politikáját. A két miniszter levele 2 évnél hosszabb tárgyalási időszakot vetít előre. A konzervatívoknak mindössze 8 fős többségük van a törvényhozásban – az északír unionisták (Northern Ireland’s Democratic Unionist Party) támogatásával együtt.

A brexittel kapcsolatos legfontosabb törvény kedden kerül ismét a Parlament elé – várhatóan több száz módosító indítványt nyújtanak be hozzá mindkét nagy párt részéről. Az EU-val szorosabb kapcsolatot ápolni óhajtó konzervatívok meghátrálásra akarják kényszeríteni a kormányt. May így harapófogóba került: pártján belül egyarnát erős a szigorúbb, illetve a puhább brexitet javaslók tábora.

A környzetevédelmi miniszter a kilépési folyamat felgyorsítása érdekében azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a britek több pénzt fizessenek be az EU-ba, mint eredetileg szándékoztak.

Ha a britek nem tudnak megegyezni a kilépési törvényről, jelentős csúszást szenvedhet el a folyamat. Michel Barnier, az EU főtárgyalója a francia Le Journal du Dimanche című lapnak azt nyilatkozta, hogy a december 14-re időzített kétoldalú csúcsot ez esetben elhalaszthatják, hisz nincs miről tárgyalni. Barnier szerint mindkét félnek fel kell készülnie arra, hogy nem lesz megegyezés, egy “no deal Brexit” következhet be.

Borítófotó: Keir Starmer (fotós: https://www.chrisboland.com/)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink