Kormányinfó: nőtt a szerepünk a világ-politikában

Hírek vg.hu
Két hét után ismét kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Tegnapi ülésén a kormány a háborús helyzetet elemezte, ami annyival lett súlyosabb, hogy újabb és újabb részletek derülnek ki azokról a Nato-tervekről, amelyek a háborúba való bekapcsolódás veszélyével járnak – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szerint amit a Nato ukrán misszióról tudunk, 100 milliárd dollárt terveznek elkölteni a következő 5 évben, ami tehát a háború elhúzódásával jár.

Hangsúlyozta, hogy órási nyomás van Magyarországon, hogy kapcsolódjon be a háborúba.

Ezzel szemben hazánk mindent megtesz, hogy kimaradjon ebből a konfliktusból. Eddig mintegy 800 ezer áldozata van ennek a háborúnak a honvédelmi miniszter szerint. Ezért a Nato bevonulása helyett a Nato is azonnali tűzszünetet szorgalmazzon. „A helyzet nehéz, hiszen a Nato, egy védelmi szövetség”, a magyar kormány pedig azon van, hogy a szervezet is kimaradjon a háborúból.

Hétről hétre, napról napra változik a helyzet – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a washingtoni csúcs előtt megy a helyezkedés.

Nőtt Magyarország szerepe a világpolitikában

A tárcavezető szerint a kínai államfő budapesti jelenléte azt mutatja, hogy Magyarország szerepe nőtt a világpolitikában. A látogatás gazdasági súlyát emelte ki, Kína az elmúlt 20 évben órási utat járt be. Két évtizeddel ezelőtt még az EU egyötödét adta a kínai GDP, ma már pedig több, mint az unió kibocsátása.

Kína a világ egyik vezető gazdasági hatalmává vált, ezért is érdekünk, hogy minél több kínai beruházás jöjjön Magyarországra, hangsúlyozta.

Hazánk a konnektivitás híve, olyan területeken kötünk megállapodásokat, ahol Kína csúcstechnológiát képvisel a világban. Örül Magyarország az unióból érkező befektetéseknek is, és örülünk az amerikai és dél-koreai befektetéseknek is, mondta, hozztáéve, hogy az a lényeg, hogy ezek a befektetések minél nagyobb gazdasági haszonnal járjanak.

Konkrét megállapodások lesznek ma, délután fél 6 körül tesznek bejelentést a felek.

Csökkent az infláció, újraindul a gazdaság

Az idei a növekedés újraindításának éve lesz a miniszter szerint, ez a célkitűzés szerinte az első negyedévben realitássá vált, de ez lehetne jobb is, ha lezárulna a háború. A negyedéves növekedési adatokkal Magyarország az unió élmezőnyében van Gulyás szerint, úgy látja, amíg tart a háború, akkor 2024-ben a 2,5 százalékos GDP-növekedés reális, 2025-ben a 4 százalékos is reális lehet. De jelezte, hogy az előrejelzésekben nagy a bizonytalanság.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink