Kormányinfó: itt vannak a friss bejelentések

Hírek vg.hu
Magyarországot mintegy 80 milliárd forintra megbüntette az Európai Unió Bírósága. A kormányinfón erre is reagált Gulyás Gergely.

Csütörtökökön a kormányinfón a miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió Bírósága gyáva volt meghozni az ítéletet a kampányban, és egy normális bíróság nem hozta volna meg azt a döntését, amivel elítélte a kormány menekültpolitikáját.

A Világgazdaság is megírta, hogy az Európai Unió Bírósága összesen 200 millió euróra (közel 80 milliárd forintra) büntette meg Magyarországot. A bíróság továbbá kötelezi Magyarországot arra is, hogy a késedelem minden egyes napjára egymillió eurót is fizessen amiatt, hogy nem teljesítette a bíróság egyik ítéletét. A bíróság 2020 decemberében állapította meg, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

Gulyás Gergely az ítélet teljesen szembemegy az uniós joggal, és hozzátette, hogy tanulmányozzák a döntést, és a politikus szerint már most kiderült, hogy összeegyeztethetetlen az alkotmányos renddel.

A politikus hangsúlyozta, hogy sikerült a NATO-főtitkárral megállapodást kötni, és ennek köszönhetően Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrajnai koordinációjú missziójában. Jens Stoltenberg szerdán Orbán viktor miniszterelnökkel tárgyalt, és döntés született arról, hogy a magyar kormány nem blokkolja a NATO ukrajnai műveletét, cserében viszont a katonai szövetség tudomásul veszi, hogy Magyarország semmilyen formában nem vesz részt a misszióban.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, a legfőbb cél a Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlásával, hogy egy új terminál épüljön Ferihegyen, a fejlesztések keretében rendbe tegyék a repülőtérre vezető utakat és kötöttpályán is megközelíthető legyen a légikikötő.

A miniszter hozzátette, hogy utasszámnak el kell érnie éves szinten a 20-30 milliós utasforgalmat. Több mint egyéves intenzív tárgyalássorozatot követően, június 6-án aláírták a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését. A vételár 3,1 milliárd euró, átszámítva mintegy 1200 milliárd forint. A vételárral arányosan a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink