Kormányinfó: háborús helyzet, digitális állampolgárság

Hírek vg.hu
Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 9 óra 30 perctől tartott kormányinfót.

A kormány értékelte a háborús helyzetet, ami a frontvonalak áttekintését is jelenti, illetve, hogy európai szövetségesek miképp értékelik, ami fonton alakult – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szerint a helyzet egyre nehezebb, az ukrán hadsereg az állásait egyre nehezebben tudja tartani. Ennek következménye az a kényszersorozás, ami Kárpátalján zajlik, ugyanakkor jelezte: Magyarország nem ad ki senkit Ukrajnának.

Hangsúlyozta, hogy a Nato csak olyan döntést hozhat, amiből Magyarország fizikailag és pénzügyileg is kimaradhat.

Felelőtlennek tartjuk azokat a nyilatkozatokat, amelyek az Ukrajnába történő katonai bevonulást támogatják – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy a tétje is a június 9-i EP-választásoknak, hogy milyen erősek lesznek a háborúpárti erők, vagy éppen a józan ész erői.

Elítélték Magyarországot a külső határvédelem miatt

A tárcavezető beszélt arról is, hogy az Európai Bíróságon megszületett a döntés a Magyarországot migráció miatt elítélő ügyben, de a kihirdetést a választások utánra időzítették.

Magyarországot meg akarják bírságolni a határvédelem miatt, napi 6 millió eurót kellene fizetnünk.

Épp ezért hangsúlyozta, hogy olyan képviselőket kell az EP-be küldeni, akik nem az átjárható, határoktól mentes migrációt támogatják.

Több fejlesztést adtak át az elmúlt héten

Átadták a Mol tiszaújvárosi komplexumát, mondta Vitályos Eszter, hozzátéve, hogy 130 eurós támogatás nyújtott a beruházáshoz a magyar állam. Ezzel párhuzamosan 28 milliárd forintból valósultak meg beruházások, ennek keretében újult meg a dunaújvárosi bölcsődék. Közútfejlesztések, kulturális fejlesztések valósultak meg, utóbbi 21 milliárd forintból.

Bejelentette, hogy elérhető az a weboldal, ami közérthető formában mutatja be a digitális állampolgárságot.

Az eljárás lényege, hogy a polgárok a kormányhivatalban kapnak egy kódot, ehhez szükséges egy okostelefon 14 éves korhatár. Így ősztől már használható lesz a digitális állampolgárság.

Nem kerültek ki bizalmas adatok az orosz hekkertámadás során

Bizalmas adatok nem kerültek ki, mondta Gulyás Gergely határozottan a 444 kérdésére, miután sajtóhírek szerint orosz hekkerek megtámadták a külügy szervereit, és annak során adatok szivárogtak ki. A tárcavezető szerint vannak és lesznek, ezekről azonban nem számolnak be, ahogy a többi ország sem. De bizalmas adatok nem kerültek ki – ismételte meg, szerinte ennek ellenkezőjét semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Úgy látja, a hekkertámadások a minden napi valóság részét képezik, arról pedig nem tud, hogy bármilyen állam nagykövetét hasonló ügyben berendelték volna.

A szólásszabadságba nem fér bele az uszítás

A szólásszabadságnak vannak korlátai, de nem foglalja magában a gyűlöletre uszítást, mondta arról, hogy Robert Fico elleni merénylet után elárasztották az internetet a gyűlöletre uszító kommentek Magyarországon is. Szerinte nem szükséges jogszabályi módosítás, mert ezt a jelenlegi törvények sem fogadják el. Az pedig a híroldalak felelőssége, hogy ezeket a kommenteket eltávolítsák.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink