Kormányinfó: Gulyás Gergely váratlanul három alaptörvény-módosítást is bejelentett

Hírek vg.hu
A kormány ismerteti a szerdai kormányülésen hozott döntéseket. A Világgazdaság élőben tudósított az eseményről.

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány első körben a háborút értékelte. Új helyzet van, most azt látják, hogy a NATO is aktív szerepre készül. Ez a magyar kormányt aggodalommal tölti el, mert látta az egyes tagállamok esetében, hogyan zajlott ez a folyamat. Ez csak meghosszabbítja a háborút. A NATO egyelőre csak támogatásról beszél, de nyíltan szó esik már csapatok küldésről is, ez pedig világháborúhoz vezethet.

Atomhatalmak állnak szemben egymással – emlékeztetett. Továbbra is azt mondják, ki kell maradni a háborúból és ha erről nem tudják meggyőzni a NATO-t, Magyarország akkor sem kíván részt venni katonai misszióban és nem enged át a területén fegyverszállítmányt. A magyar kormány békepárti, közben a nyugati közvéleményen háborús hangulat lett úrrá. Az USA poltikájában a novemberi választásokig biztosan nem lesz változás. A magyar álláspontot azonban a végsőkig tartani fogják, ahol lehet, a NATO-döntéseiből minimum a kimaradásra lehetőséget kell adni. Az alapfelfogástól idegen az, hogy egy nem NATO-tagállamban katonai műveletre sor kerüljön.

Óvatosságra intett az atomfegyverek telepítése kapcsán, ez most Lengyelországban merült fel, de éles vita zajlik róla.

Nem lehet nyerészkedni az üzemanyagárakon

A benzinár kapcsán azt mondta, hogy egyértelmű, hogy a benzinben és a gázolajban is meg kell fizetni a háború árát, az orosz-ukrán mellett az iráni-izraeli konfliktus is megjelenik az üzemanyagárban. Ez akkor fog csökkenni, ha béke lesz. Addig se lehessen viszont nyerészkedni, most pedig azt látják, a magyar árak magasabbak a régiós áraknál. Korábban a piaci szövetséggel megállapodtak, hogy ilyenre nem kerül sor. Ezért felszólították az ásványolajszövetséget, hogy az üzemanyagárat vigyék le a környező országok szintjére.

Ha ez nem következik be, akkor a kormány érvényt szerez neki. Arra a kérdésre, hogy miben hibásak az üzemanyag-kereskedők, Gulyás Gergely azt mondta, hogy elfogadhatatlan, hogy a régiós átlagnál magasabb árat szabnak meg. Konkrétan nem árulta el, milyen eszközt alkalmazna ennek megszüntetésére a kormány, a legjobb, ha ez önkéntes módon történik meg.

Arra, hogy a kormány miért nem csökkenti az üzemanyagra kivetett adókat, arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarországon az ötödik legalacsonyabb a teher. Ezért a költségvetés nem tud további bevételekről lemondani, pláne, hogy a hiányt kell csökkentenie.

Alaptörvény-módosítások sora következik

Szintén tárgyalt a kormány az alaptörvény módosításáról, amit a miniszterelnök nyújtott be a gyermekvédelmi szabályok megerősítése érdekében. „Olyan személy nem kaphat kegyelmet, aki szexuális bűncselekményt követett el gyermekek sérelmére. Ezt egészíti ki a Fidesz frakció javaslata a pedofil bűncselekmények következményeinek szigorításáért” – sorolta. Nem lehet kizárni, hogy ez ügyben is indul kötelezettségszegési eljárás, ugyanakkor ez a terület nemzeti hatáskör. Hozzátette, hogy a köztársasági elnöki kegyelmek miniszteri ellenjegyzését eltörlik.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink