Kormányinfó: egyszerre három miniszter és az új szóvivő is kiállt a nyilvánosság elé

Hírek vg.hu
Több hónapos szünet után újra kormányinfót tartott a kabinet. Az esemény azért is különleges, hiszen új kormányzati szereplő is bemutatkozott. A tájékoztató jelentőségét jól mutatja, hogy ezen Gulyás Gergely mellett Varga Mihály és Nagy István is részt vett. Fontos bejelentések történtek: az új költségvetés benyújtásával megvárják az USA-elnökválasztás eredményét – közölte a Világgazdaság.

A sort a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdte. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormányzat megvárja az amerikai elnökválasztások eredményét és majd csak novemberben nyújtja be a jövő évi, tehát a 2025-ös költségvetést.

Ez nagy horderejú döntés, hiszen eddig arról volt szó, hogy mindez már tavasszal megtörténik. A részleteket Varga Mihály mondta el. Hangsúlyozta, hogy háborús helyzetben vagyunk, az EU nehezebben jön ki a válságból. Németország az egyik legfontosabb szereplő, hosszú ideje gyengélkedik, nem tudni, meddig. Ezért háborús helyzetre tervezték meg a makropályát. Tavaly a külső egyensúly megteremtésével és az infláció letörésével alapozták meg az idei gazdasági növekedést.

A kormány azzal számol, hogy 2024-ben megtörténik a növekedés, 2,5 százalék körül lehet. Ezzel az EU-ban az élmezőnyben lehetünk. A növekedés gyorsulása a második félévben várható és jövőre már 4,1 százalékos GDP-plusz lehet.

Az idei költségvetéssel 4,5 százalékra csökkentik az államháztartás hiányát, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban 2,9 százalékos adattal kalkulálnak. Rendkívüli kiadások lesznek, az első helyen a kamatkiadások állnak.

A hiányt úgy lehet csökkenteni, hogy 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el. Nem törlik őket, de a jövőben fognak megvalósulni. De még így is ebben az évben mintegy 2000 milliárd forintból hajtanak végre beruházást.

Az államháztartás idei hiányáról újságírói kérdésre azt mondta, hogy azt egyszeri tételek dobják meg. Van benne 2100 milliárd forintnyi kamat, amit az első negyedévben utaltak. Ahogy a nyugdíjkifizetéseket is, ez februárban történt. A harmadik sor a reptér megvásárlása, amelynek a forrását az első negyedévben biztosította a büdzsé. Megerősítette, hogy 391 forintos euróval számolnak 2024-ben. Márciusban találkozott Matolcsy György jegybankelnökkel, ezen szó volt a jegybanktörvény módosításáról. A következő egyeztetésen is át fogják ezt tekinteni.

Nagy István is beszámolót tartott. Arról beszélt, hogy Brüsszel megnyitotta az uniós határokat az ukrán termékek előtt.

Vitályos Eszter az új otthonfelújítási programról adott tájékoztatás. Mint ismert, 108 milliárd forint keretösszeggel jelenik meg az új konstrukció. A hozzájárulás mértéke legfeljebb 6 millió forint lehet, ez részben kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás. Hamarosan meg fog jelenni a pályázati felhívás, a kormány oldalát kell ezzel kapcsolatban figyelni. Pontos időpont nem hangzott el, csak az, hogy ez tavasszal esedékes.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink