Körforgásos gazdaság és klímaprogram

Hírek Pindroch Tamás

Bár az elmúlt évben a politikai figyelem jó részét elvitte a koronavírus-járvány kezelése, Magyarország az elmúlt egy évben is zöld úton járt, hiszen sok előrelépés történt a körforgásos gazdaság, az energia- és a klímapolitika területein – mondta a Figyelőnek Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Kifejtette, a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv (KTA) megvalósításával jól halad a kormány, a járvány még inkább ráirányította a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a gazdaság ellenálló képességének erősítése.

Steiner Attila (Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet)

Elmondta, az elektromos járművek támogatása idén is folytatódik, illetve a Zöld Busz Programnak köszönhetően többek között a hazai buszgyártók és töltőinfrastruktúra üzemeltetők számára nyújt biztos pontot az akcióterv megvalósítása – vélekedett. Mint folytatta, az 1 millió fa ültetését célzó programpont is az egy évvel ezelőtt meghatározott ütemben halad. Fontos eredménynek nevezte, hogy az állam 2020 júniusában zöld állampapírt bocsátott ki 1,5 milliárd euró értékben az európai piacon, amely ötszörös túljegyzéssel teljesített. Az európai sikert követően a kötvény további 20 milliárd jen értékben a japán piacon is megjelent, az ebből származó bevételeket pedig a kormány klímavédelmi fejlesztésekre fordítja.

Steiner Attila kitért arra, hogy a KTA megvalósítására a hazai költségvetési források mellett az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Alapot (RRF), illetve a Többéves pénzügyi keretet (MFF) is fel fogják használni.

Az RRF-ből nyújtandó támogatások célja, hogy enyhítse a koronavírus-világjárvány társadalmi és gazdasági hatásait, és hogy az európai gazdaságokat és társadalmakat ellenállóbbá tegye, és felkészítse a tagállamokat a zöld és digitális átállásra.

Az RRF-ben az energetika mellett kiemelt programterület az „Átállás a körforgásos gazdaságra”. Erre több mint 300 milliárd forintos forrás jut majd. A keretösszeg forrásaiból hulladékgazdálkodási és szennyvízkezelési beruházásokra is fordítanak. A Bizottsággal már több egyeztetés is történt; a végső terveket március végéig kell benyújtaniuk.

Az MFF-tervek elkészítése szintén folyamatban van. Célunk a körforgásos gazdaságra való átállás hatékony támogatása. A kohéziós programok közül a körforgásos gazdaság fejlesztése és a fenntarthatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz programon belüli prioritásként fog szerepelni, amely társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik

– közölte.

Emlékeztetett, hogy 2020 júliusában az ITM meghirdette a „Tisztítsuk meg az Országot!” programot, amelynek keretében állami és önkormányzati együttműködéssel megkezdte az erdőkben, valamint folyók, vasúti és közúti létesítmények mentén az évtizedek alatt összegyűlt illegális hulladék felszámolását. A projektre mintegy 13 milliárd forintot biztosítottak. Eddig 25 ezer tonna hulladékot szállítottak el, mely több mint 800 darab vasúti teherkocsi tartalmával érne fel. Külön a programhoz fejlesztették ki a HulladékRadar ingyenesen letölthető telefonos applikációt, ez ma már 13 ezer fős felhasználói közösséggel rendelkezik. A tavalyi tervekben szereplő hulladékgazdálkodási hatóság felállítása törvényi és kormányrendeleti szinten megtörtént. A területi hulladékgazdálkodási hatóság a kormányhivatali rendszeren belül jön létre és minisztériumi szinten is kialakítanak egy koordináló szervezetet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hulladéktörvény módosítása szigorította a büntetési tételeket. lehetőségeinek segítésével, képzésekkel és szemléletformálással azt érjük el, hogy hosszú távon minél kevesebb esetben legyen szükség büntetés, szankció kiszabására.

Az egyes egyszer használatos műanyagtermékek, így például a műanyag evőeszközök, szívószálak és bevásárló táskák forgalomba hozatalának tiltásáról még 2020-ban döntött a kormány – mondta. A jogszabály európai uniós műszaki felülvizsgálata 2021 januárjában lezárult, hatálybalépése 2021. július elsejével megtörténhet. A nagyon könnyű műanyag zacskók forgalmazhatóságában a kormány nem tervez változást, de használatuk visszaszorítása érdekében 2021. július elsejétől az eladótéri műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíja jelentősen megemelkedik. A kiskereskedelem a kasszánál értékesített műanyag bevásárló táskákhoz hasonlóan ezek zacskók kiváltását is megkezdték az elmúlt években, így számos üzletláncnál vásárolható már csomagolatlanul a kimért zöldség-gyümölcs, illetve kapható többször használható zöldség-gyümölcs háló, és egyre több helyen lehet a pékárukat is papírzacskóba csomagolni.

Kitért arra, hogy a Mátrai Erőmű környezetbarát, fenntartható és méltányos átalakítása, és ezzel együtt a régió munkahelyeinek és vállalkozásainak megőrzése stratégiai prioritás a kormány számára. A cél, hogy a fenntartható és igazságos átmenet legkésőbb 2030-ra megvalósulhasson. Ehhez jelentős anyagi támogatást nyújt az Európai Bizottság a LIFE-IP North-HU-Trans című stratégiai integrált projektje, amely hozzájárul ahhoz, hogy az évente 6,5 millió tonna szén-dioxid kibocsátását tudja kiváltani a magyar energiaszektor. Az átmenet azonban nem veszélyeztetheti a jelenlegi munkahelyeket, ezért át- és továbbképzési, illetve vállalati mobilizációs programok révén biztosítják az érintett munkavállalók helyzetének rendezését is. Az Erőmű dekarbonizációját és rekultivációját is elvégzik, a komplex tervezés folyamatban van. Emellett innovatív és környezetbarát megoldások létrehozását ösztönzik mind a széntüzelésű technikák kiváltása, mind a jelenleg lignittel fűtő háztartások energiahatékonyságának növelése és a fenntartható mobilitási megoldások regionális elterjesztése érdekében. Hozzátette, az utolsó széntüzelésű erőművünk modernizálásával drasztikusan csökkenni fog Magyarország szén-dioxid kibocsátása.

(Borítókép: Solaris Urbino 12 típusú elektromos autóbusz a Zöld busz programot előkészítő mintaprojekt programindító rendezvényén Békéscsabán 2020. október 13-án. A lengyel gyártmányú busz egy hónapig közlekedik majd demonstrációs jelleggel a város valamennyi vonalán. (MTI/Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink