Konszolidálódtak a tőzsdék a tegnapi vérengzés után

Hírek D. GY.
A technológiai részvények árfolyamalakulását követő Nasdaq Composite 4 százalékkal zuhant hétfőn.  A kínai export lassulása világszerte pánikot keltett, zuhantak a tőzsdei árfolyamok.

Valamelyest felfelé korrigáltak az európai kereskedésben a részvényindexek kedden a délelőtti kereskedésben a tegnapi vérfürdő után. A gazdasági növekedési kilátások romlása miatt 2020. júniusa óta nem látott mértékben szakadtak be hétfőn az indexek. Az európai papírok árfolyamalakulását követő Stoxx 600 egy százalékot majdnem eléri emelkedésben volt, miután tegnap 2,9 százalékkal zuhant. A Londoni FTSE 100 kicsi több mint fél százalékkal emelkedett. Hongkongban a Hang Seng 2 százalékot megközelítő esésben volt, az ott (is) jegyzett technológiai részvények mélyrepülésben voltak, az Alibaba például 8 százalékkal zuhant. Hétfőn az FTSE All-World indexe, amely a globális részvénypiaci helyzetről ad képet, 3 százalékkal éves mélypontjára csökkent. Az amerikai S&P 500-as 3,2, a Nasdaq Composite 4,3 százalékkal esett vissza.

A piacok attól ijedtek meg, hogy Kínából aggasztó jelek érkeztek a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, az export áprilisban mindössze 3,9 százalékkal emelkedett, két éve nem volt ilyen alacsony a ráta, az előző hónapi 15 százalék után. A kivitel növekedési ütemének csökkenése mögött a koronavírus járvány terjedése miatt bevezetett lezárások állnak. A kínálati sokk miatt az infláció elszállt az USA-ban és Nyugat-Európában, a befektetők attól tartanak, hogy a kínai export lassulása még jobban felerősíti az áruhiányt.

A világ egyik legnagyobb alapkezelője, a BlackRock a múlt héten visszavágta optimista előrejelzéseit a kínai részvényekkel kapcsolatban – részben Peking és Moszkva szoros viszonya, részben a járvány terjedése miatt.

A lassuló világgazdasági kilátások lefékezték az olajárak emelkedését is, a Brent hordónkénti ára tegnap 0,6 százalékkal 105 dollárra mérséklődött.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink