Könnyid László visszatér a Magyar Turisztikai Ügynökség élére

Hírek figyelő.hu
2024. január elsejétől Könnyid László a turisztikai csúcsszervezet vezérigazgatója, aki az ágazatirányítás területére alig másfél éves kihagyás után tér vissza. A Turizmus.com-nak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) átalakulásáról és a jövőbeni tervekről adott interjút.

Könnyid László korábban, 2019-től 2022 májusáig látta el az MTÜ turizmusstratégiai, majd turizmusszakmai és általános vezérigazgató-helyettesi feladatait. 2022 októberétől viszont a Magyar Turisztikai Minőség Tanúsító Testület (MTMT) ügyvezetőjeként dolgozott, majd most visszatér az MTÜ élére.

Ahogy az új vezető ismertette, 2024-től új feladatok várnak a Magyar Turisztikai Ügynökségre: eddig a turisztikai fejlesztéseken volt a fókusz, de ezek mostanra lezárulnak, már megfelelő mennyiségű turisztikai kínálat áll rendelkezésre. Az elmúlt év arról szólt, hogy a számok visszaálljanak a Covid előtti szintre, most pedig már lehet azzal is törődni, hogy a magasabb költésű, minőségi turistákra is fókuszáljanak. „Ugyancsak szélesebb látókört és erősebb nemzetközi fókuszt igényel, illetve a szinergiák kiaknázását kínálja, hogy jövőre hazánk látja el az EU soros elnökségének feladatait. Mindez egyúttal új, friss nézőpontok megjelenítését is igénylik az ágazat operatív irányításában. Dolgozunk például azon, hogyan lehet külön egységként kezelni Budapest és a vidék turizmusát, hiszen más a feladat a fővárosban és más a feladat vidéken” – mondta el Könnyid László az interjúban.

Arra is kitért, hogy az adatalapú országmarketing, az értékesítés, az erősebb szabályozási környezet a következő időszak kulcsszavai. Elsődleges feladatuk, hogy elegendő számú vendég és vendégéjszaka adjon erős alapot a turizmus visszaépítéséhez itthon. „2030-ig 16 százalékra kell emelni a turizmus GDP-hozzájárulását, és el kell érnünk az 50 millió vendégéjszakát. Úgy szeretnénk ráadásul elérni azt a célt, hogy Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai desztinációja, hogy

nem több, hanem többet költő turistát hozunk Magyarországra, elkerülve a túlturizmus kedvezőtlen hatásait is.

Úgy gondolom, hogy az ágazat továbbfejlődésének a kulcsa a kiváló értékesítési tevékenység, erre fogunk fókuszálni. Azt tapasztalatom, hogy a turistákért folytatott kiélezett versenyben az élenjáró országok a sales tevékenységüket erősítik, nekünk ráadásul adatok is rendelkezésre állnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) köszönhetően, így minden adott a sikeres munkához.”

Kiemelten figyelni kívánnak arra is, hogy a MICE szegmenst minél inkább Budapestre és Magyarországra vonzzák. De cél ugyanakkor, hogy a fővároson túl, vidéken is növekedjen a hivatásturisztikából származó bevétel és vendégéjszakaszám. Az új vezető személyes szívügye, hogy a vidéki gyógy- és wellnessturizmus lehetőségeit még inkább kiaknázhassák a következő években.

Fotó: MTÜ

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink