Könnyebb lesz vendégmunkásokat alkalmazni a nagyberuházásoknál

Hírek vg.hu
Megkönnyíti a kormány a külföldi vendégmunkások foglalkoztatását. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításánál és a paksi bővítésnél is egyszerűbbé válik a harmadik országbeli állampolgárok alkalmazása.

Megkönnyíti a kormány a vendégmunkások alkalmazását a nagyberuházásoknál – adta hírül a Világgazdaság. A lap a Magyar Közlönyben megjelentek kormányrendeletre hivatkozva azt írta: kivételes elbírálás alá esnek a harmadik országbeli állampolgárok a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításánál és a paksi bővítésnél is.

A jogszabály szerint a kormányhivatal nem működik közre szakhatóságként az összevont kérelmezési eljárásban a Paks II. beruházással, illetve a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításával összefüggésben, helyette a fővállalkozót és az alvállalkozót kell kiemelt foglalkoztatónak tekinteni.

A kormányrendelet arról is rendelkezik, hogy a két beruházás esetén a harmadik országbeli állampolgárok Magyarországon történő foglalkoztatásához nincs szükség külön engedélyre.

Magyarországon eddig kifejezetten kevés vendégmunkás tartózkodott, 2023 februárjában a kiadott érvényes munkavállalási engedélyek száma 80 ezer volt, ebből 53 ezret ukránoknak, több mint 5 ezret szerbeknek adtak ki, a harmadik országbelieknek viszont csak töredékét.

Ha a környező országokat nézzük, Csehországban mintegy 700 ezer vendégmunkás dolgozik, Lengyelországban már a háború előtt kétmillióan voltak az ukránok, és Ausztriában is egymillió fő külföldi állampolgár vállal munkát napjainkban. A kormány plusz félmilliós foglalkoztatotti létszámához 200-300 ezer új munkaerőre biztosan szükség lesz.

Az Országgyűlés várhatóan még a tavaszi ülésszakban szavazni fog a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvénytervezetről, amely a tervek szerint november elsejével léphet hatályba.

A javaslat célja, hogy irányítható módon, szabályozott keretben lehessen tartani a magyar munkaerőpiaci folyamatokat, amit az is indokol, hogy számos beruházás érkezett és még fog is érkezni az országba a közeljövőben, amelyek együttesen több százezer fő foglalkoztatását teszik szükségessé.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Attila Volgyi / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink