Koncessziós partnerrel termelne geotermikus energiát Debrecen

Hírek Dombi Margit
Geotermikus energiával is csökkentené a szén-dioxid kibocsátást és zöldítené iparát Debrecen – tájékoztatott Papp László polgármester. A kutatófúrásra alkalmas tőkeerős koncessziós partner keresése már elkezdődött, és folynak a tárgyalások az így megtermelhető hő-, illetve villamosenergia értékesítéséről is.

A fosszilis energia kiváltásában a nagyvállalatok is érdekeltek. A BMW egy kiemelő kormányhatározatnak köszönhetően már lehetőséget kapott egy negyven hektáron saját napelempark építésére, de a polgármester tájékoztatása szerint fenntarthatósága miatt az önkormányzat által szorgalmazott geotermikus energiatermelésben is látnak fantáziát. A város, illetve cégei tárgyalnak a térségbe betelepülő más vállalkozásokkal, beszállítókkal is az energiaértékesítés lehetőségeiről. Geotermikus erőműveket ugyanis csak akkor létesítenek, ha erre a piac folyamatosan vevő.

Információink szerint a BMW elsősorban az elektromos áram geotermikus energiára épülő előállításában lenne érdekelt, a projekt azonban még nem tart ott, hogy erről érdemben lehessen nyilatkozni. Csak szeizmológiai kutatásokat követően végzett kutatófúrásokat lehet kideríteni, hogy ténylegesen mit rejt a föld, kitermelhető-e az a minimum 110 Celsius fok hőmérsékletű víz, amire elektromos erőművet lehet telepíteni. E komoly forrásokat igénylő munkálatok elvégzéséhez keres meggyőző referenciával rendelkező tőkeerős szakmai partnert a város, akivel a továbbiakban többféle együttműködés – például közös cég alapítása – is szóba jöhet.

Az önkormányzat saját cége, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. (DIF), év elején nyert húsz hónapos koncessziót a BMW-t magába foglaló Észak-Nyugati Gazdasági övezetben végzendő geotermikus kutatásokra több mint 49 hektárra vonatkozóan. A koncessziós feltételek teljesítéséhez 340 millió forintos garanciát kérnek az önkormányzattól, amit szándékaik szerint a fúrások elvégzéséhez bevonandó partner viszont garantál majd. A kutató fúrások, amennyiben kitermelésre érdemes vízréteghez érnek, a továbbiakban termelő kútként működnek tovább. Ezeket párban telepítik: az egyikkel kitermelik, míg a másikkal visszasajtolják a kinyert vizet, miközben a hőenergiát a felszínen hasznosítják hő-, és vagy villamos energia termelésére.

Kun Ferenc ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint az e tárgyban készített tanulmányuk valószínűsíti, hogy a koncesszióval érintett területen megvannak a geotermikus alapokra épülő energiatermelés természeti feltételi. Az 1100 méter maximális mélységű felső-pannon rétegből másodpercenként 15-25 liter 68-75 fokos, míg a mélyebben fekvő 1800 méter maximális mélységű miocén rétegből pedig, 20-40 liter 90-111 fokos víz látszik kinyerhetőnek. Ez fűtésre mindenképpen alkalmas, ami azt jelenti, hogy a területen található cégek fosszilis energia szükségelte kiváltható, de mindenképpen csökkenthető lehet.

Debrecen környezetvédelmi programjának egyik kiemelt célja az ipar zöldítése, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése mellett az energiaellátás biztonságának növelése, és ebben nagy előrelépés, ha Debrecenben előállított energiát használnak fel a cégek – emelte ki Papp László. A környezetvédelem Debrecen idei, 230 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszegű költségvetésében is kiemelt helyet kap, az erre fordítandó összeg – csak a zöld területekre vonatkozóan – meghaladja az ötmilliárd forintot, miközben a környezetvédelemmel hatásaiban összefüggő kiadások a város 99 milliárd forintot felülmúló beruházási összegében is nagy súllyal szerepelnek. A költségvetést február 22-i közgyűlésén tárgyalja az önkormányzat.

Jó befektetés

Az EDC idei felmérése szerint a gazdasági szereplők a múlt évinél pozitívabban ítélik meg idei kilátásaikat, és újra befektetnének Debrecenben. Barcsa Lajos alpolgármester közlése szerint ezt nyilatkozta a megkérdezettek 77 százaléka, a kkv-k közül pedig, 72 százalék látja úgy, hogy a gazdasági kilátások jobbak, mint az elmúlt évben. A város saját eszközeivel folyamatosan segíti, hogy a helyi kis-, és középvállalkozások minél nagyobb számban váljanak a nagyvállalatok beszállítóivá, és ezzel részeseivé váljanak a globális értékláncnak.

Borítókép: illusztráció, geotermikus erőmű/Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink