Komoly lehetőségeket rejt magában a sportfogadási piac liberalizációja

Hírek Figyelő
Jelentős fejlődés előtt áll a hazai sportfogadási piac. Többéves huzavonát követően ugyanis Magyarország kitárja kapuit az EGT országokban bejegyzett online sportfogadási szolgáltatók előtt.

A többi V4 ország példája alapján a hazai sportfogadási piac is jelentős szerkezeti átalakulás és egyúttal hatalmas növekedés előtt áll. Többéves huzavonát követően ugyanis Magyarország kitárja kapuit az EGT országokban bejegyzett online sportfogadási szolgáltatók előtt – hívta fel a figyelmet a Deloitte elemzése.

Bognár Dániel, a Deloitte Magyarország igazgatója szerint a már évekkel korábban liberalizált, vagyis az állami monopólium mellett más szereplők számára is megnyitott cseh, lengyel és szlovák piacok vonzó jövőképet jelölnek ki a hazai piac számára.

E három országban ugyanis a liberalizáció óta az illegális, vagyis állami hatósági engedéllyel nem rendelkező szerencsejáték-szolgáltatók jelentősen visszaszorultak, az online sportfogadási bevételek aránya viszont mindhárom országban 80 százalék feletti, ráadásul a lakosságarányos sportfogadási bevételek is háromszorosan-négyszeresen meghaladják a hazai számokat.

A magyar online sportfogadási piacot a TippmixPro platform 2013-as sikeres debütálása óta a 100 százalékban állami tulajdonban lévő szerencsejáték monopólium határozza meg. Az elmúlt évtized során a hazai sportfogadási piac hatalmas léptékben nőtt: az online fogadásokból származó bevételek összessége az akkori 13 millió euróról indulva tavaly meghaladta a 300 millió eurót.

– A magyar sportfogadási piac azonban még jelentős növekedési potenciált rejt: 2021-ben a sportfogadás egy főre jutó forgalma Csehországban négyszer (474 euró), Lengyelországban és Szlovákiában pedig háromszor akkora (323 és 311 euró) volt, mint a legalacsonyabb értéket produkáló Magyarországon (107 euró) – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Bognár Dániel emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 2022 februárjában nyújtotta be javaslatát az Európai Bizottsághoz, amelyet a törvényhozók 2022 júliusában jóvá is hagytak. Így, ha némi késéssel is, de megnyílik a magyar piac is, ahol jelenleg a fogadási bevételek jókora szeletét, közel egyharmadát hasítják ki az illegális szolgáltatók.

– Részben a legális online fogadási alternatívák hiánya miatt a sportfogadási szolgáltatók egyelőre nem tudtak áttörő sikert elérni a játékosok online térbe szólításában – mutatott rá az igazgató, aki szerint ebben óhatatlanul szerepe volt a Szerencsejáték Zrt. rendkívül erős hagyományos fogadási jelenlétének is.

Sallai András, a Deloitte Magyarország tanácsadója szerint minél nagyobb az online sportfogadási szegmens szabadságfoka az adott országban, annál magasabb az online fogadások aránya, illetve annál magasabb az egy főre jutó forgalom. Ez részben azzal magyarázható – mutatott rá a szakértő –, hogy az online sportfogadási szegmens liberalizálásával és ezáltal a verseny megteremtésével a játékosokat jobban vonzzák a legális szolgáltatók online sportfogadási szolgáltatásai, mivel több megbízható oldalból választhatnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: sutadimage, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink