Komoly győzelmet aratott az Európai Néppárt mai ülésén a Fidesz

Hírek

Az előzetes törekvésekkel szemben nem zárták ki, illetve nem függesztették fel a várt eljárás keretében a magyar kormánypárt tagságát.

Ez azt jelzi, hogy a néppárti politikusok tartanak attól, hogy a Fidesz esetleges távozása dominóhatást indítana el, ráadásul egy ilyen forgatókönyv már rövid távon is a Néppárt visszafordíthatatlan identitásvesztését és elsorvadását eredményezné. A magyar kormánypárt komoly veszélyt jelentene a Néppártra, ha egy közép-európai, kereszténydemokrata alapokon álló új pártcsaládot hozna létre, amelyhez többek között a lengyel, az olasz és az osztrák kormányban benne lévő politikai erők is csatlakoznának. Manfred Weber sem érdekelt a Fidesz távozásában, hiszen annak legnagyobb vesztese mindenképpen ő lenne, aki ebben az esetben könnyen búcsút mondhatna annak a dédelgetett álmának, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen.

A korábbi jogállamisági vizsgálatokból mindig a magyar kormány jött ki győztesen, hiszen a megalapozatlan politika vádakat nem tudták ilyen alapon bebizonyítani, minden bizonnyal ezt most is így lesz. Ha a Fidesz bennmarad az EP-választásig a Néppártban, akkor még lesz remény arra, hogy belülről megreformálja a pártcsaládot, visszatérítse az eredeti értékekhez. Erre komoly esély van, hiszen a mostani mandátumbecslések alapján jelentősen megerősödnek majd a bevándorlásellenes pártok a Néppárton belül is.

Május 26-a után pedig – a három magyar javaslattevő jelentése alapján – az eredmények függvényében dönthet arról a Fidesz, hogy van-e még értelme a Néppártban maradni.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezek is érdekelhetnek

További híreink