Költségvetési csalás gyanújával nyomoznak a Momentum pénzügyei miatt

Hírek
Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás indult a Momentum és a Párbeszéd Magyarországért ellen - írja a Magyar Nemzet. Korábban a Figyelő is beszámolt a Momentum gyanús pénzügyeiről, melynek ügyében az Állami Számvevőszék tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen.

A Magyar Nemzet információi szerint az adóhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomoz az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt. Az ÁSZ azért fordult a hatósághoz, mert a két párt kampányelszámolása szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható. A számvevőszéki jelentés rámutat, hogy a két párt egyike sem igazolta a kampányban elköltött pénzek szabályos felhasználását.

Ismert, míg a Párbeszéd közel hatmillió, a Momentum több mint félmilliárd forintból kampányolhatott. Az Állami Számvevőszék szerint gyakorlatilag semmit sem tudni arról, mire fordították a pártok a kampánytámogatást, sőt azt sem, hogy elköltötték-e egyáltalán. Az sem tisztázott, hogy a két párt valamelyike kapott-e máshonnan, például külföldről tiltott támogatást a kampányához, illetve nem derült ki, hogy betartották-e a jelöltenként felhasználható ötmillió forintos korlátot. Mindezek alapján felmerült a költségvetési csalás gyanúja a két párttal szemben.

A Momentum több alkalommal kísérletet tett arra, hogy megmagyarázza: ők tulajdonképpen elszámoltak a kampányban felhasznált félmilliárd forinttal. Pedig nem tették közzé határidőre a beszámolójukat, aztán nem vették át a számvevőszék adatbekérő leveleit.

Végül hosszas ígérgetés után közétettek a honlapjukon egy elszámolást, de számlákat nem csatoltak hozzá. Ezt csak január végén tették meg, miután az ÁSZ költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett. A közzétett számlákkal sem volt minden rendben, volt olyan, amit április 8-a után állítottak ki, s olyan megbízási számlát is megosztottak, amelynek kifizetési határideje idén májusban jár le, ugyanakkor hiányoztak a több tíz millió forintra tehető üzemanyag-elszámolások.

Az ÁSZ egyébként a két párt állami támogatásának felfüggesztését is kezdeményezte korábban, mégpedig azzal az indoklással, hogy sem a Momentum, sem a Párbeszéd gazdálkodása nem törvényes és nem átlátható.

Borítófotó: echotv.hu

Ezek is érdekelhetnek

További híreink