Kizöldül a világ egyik legnagyobb nyugdíjalapja

Hírek D. GY.
A holland ABP szerint “radikális váltás” szükséges a globálisi felmelegedés miatt.

A világ egyik legnagyobb nyugdíjalapja, a holland ABP közölte, hogy eladja összes befektetését a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatba hozható vállalatokban – összesen 15 milliárd euró értékű vagyonról van szó. Az ABP a holland oktatásban, illetve a közszolgálatban dolgozók nyugdíjalapja. Az alap közölte, hogy várakozásai szerint

az olaj-, a gázipari, illetve a szénbányákban lévő érdekeltségeitől 2023 első negyedévéig szabadul meg.

Az ABP-nek körülbelül 80 ilyen vállalatban van érdekeltsége, ami a nyugdíjalap teljes 528 milliárd eurós eszközállományának nagyjából 3 százaléka.

Dőlnek a rekordok az olajpiacon

A hollandok számára azért elég erős lépés, hogy az alap ennek értelmében nem lesz többé részvényes a Royal Dutch Shellben. Az ABP közölte azt is, hogy az eladásoknak számításaik szerint nem lesz negatív hatása a hozamokra. Corien Wortmann-Kool, az ABP elnöke szerint “radikális változások” szükségesek, mert az előrejelzések szerint a következő hét év során bolygónk átlaghőmérséklete 1,5 fokkal emelkedik.

Az elnök bejelentette azt is, hogy az energia-átállás során kiemelt figyelemmel lesznek a fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó szektorokra,

így a járműgyártásra, a repülésre, valamint a villamosenergia szektorra.

Egy másik nagy nyugdíjalap, a kanadai CDPQ szeptemberben tett hasonló bejelentést,

teljesen megszabadulnak az olajvállalatokban lévő 400 millárd kanadai dollár (kb. 323 milliárd amerikai dollár) értékű részesedésüktől – 2022 végéig.

A Mercer nevű tanácsadó cég által végzett felmérés szerint az európai és a brit nyugdíjalapok kevesebb mint fele foglalkozik azzal, hogy a klímaváltozás kockázata milyen befektetési politikát igényel. (A felmérés 12 ország 850 nyugdíjalapjára terjed ki.)

Magyarország zöld úton jár

(Borítókép: Holland szélturbinák a horizonton. Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink