Kivonul a Pepco Ausztriából, történelmi váltás a MÁV és a Volán járatain, újabb együttműködés Kínával – heti összefoglaló

Hírek vg.hu
Hetvenhárom üzletét bezárja és kivonul Ausztriából a Pepco. Csaknem egy hét múlva másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain, bővül az ország és a vármegyebérletek elfogadottsága, egyszerűsödik a tarifarendszer. Kína a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túlmenően közbiztonsági kérdésekben is támogatja Magyarországot, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának fogadott fia pedig orosz állampolgárságot szerez.

Kivonul Ausztriából a Pepco, mivel a diszkontáruházlánc nem lát megfelelő megtérülési lehetőséget nyugati szomszédunknál. A diszkont-kiskereskedelmi lánc nem tud megfelelő megtérülést elérni az országban, ezért 73 üzletét bezárja. Az osztrák piac elhagyása a vezetőség várakozásai szerint már 2024-ben javíthatja a társaság készpénztermelését és profitabilitását, és lehetővé teszi számukra, hogy magasabb jövedelmezőséggel kecsegtető piacokra fókuszáljanak.

Fotó: Shutterstock

A mostani lépés nem befolyásolja a Pepco nyugat-európai növekedési stratégiáját és a más országokban folytatott üzleti tevékenységet – hangsúlyozta a Reuters által szemlézett közleményében a társaság.

Történelmi váltás: márciustól másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain

Tájékoztató oldalt indított a MÁV-Volán, a honlap címe www.ujtarifa.hu. A honlap elmagyarázza a megújuló tarifarendszer részleteit, a változásokat pedig gyakorlati példák és infografikák segítségével mutatja be. Hangsúlyos elem, hogy egyes viszonylatokon keresztül szemlélteti, hogy a korábbi díjtermékekkel szemben az új kedvezmény- és díjkategóriák révén mennyivel kedvezőbb áron lehet utazni. A tájékoztató oldal külön részt szentel az új tarifarendszer alapját képező

 • vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésével,
 • az új, 24 órás napijegyekkel,
 • az egyszerűbbé váló kedvezményekkel,
 • a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségekkel,
 • valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésével kapcsolatos kérdéseknek.Az új tarifarendszerben elérhető kedvezményekkel és feltételekkel március 1-jétől kezdődik meg a jegyek és bérletek értékesítése a jegypénztárainknál, az automatáknál, illetve online az ELVIRA-ban és a MÁV appban.

  Fontos, hogy a mobilalkalmazást az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, azok megvásárlásához feltétlenül frissíteni kell március 1-je után.

  Magyarország fölé zuhant egy műhold

  Eredetileg Olaszország felett kellett volna átrepülnie az ERS–2 nevű műholdnak, azonban változott a pályabecslés, így Magyarország nyugati részén haladt át a Pécs–Veszprém–Győr vonalon.

  Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a visszatérés „természetes”, vagyis nem ember által irányított volt. A műhold végül a Csendes-óceán északi része felett lépett be a Föld légterébe, és égett el ott.

ERS2 Fotó: ESA

Kína védelmi megállapodást kötött Magyarországgal

Kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak múlt héten pénteken Budapesten. Az egyeztetésen Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszter Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt.

A miniszterelnökkel folytatott találkozón Kína felajánlotta, hogy a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túlmenően közbiztonsági kérdésekben is támogatja Magyarországot, amelyre stratégiai partnereként tekint – adta hírül a Reuters. A két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolataik 75. évfordulóját. Hszi Csin-ping elnök Övezet és út kezdeményezésének fontos eleme, hogy a kereskedelmi és infrastrukturális kapcsolatokon keresztül összekösse Kínát a világgal.

Vang és Pintér pénteken aláírták a bűnüldözési és biztonsági együttműködésről szóló dokumentumokat, azonban ennek részleteit egyelőre nem közölték.

A Reuters írása szerint a Pekinggel való védelmi megállapodásra azért került sor, mert a kormány igyekszik mérsékelni a Nyugattól való függőségét, és Kelet felé is nyitni.

Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszter Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt. Fotó: AFP

Az ukrán fegyveres erők főparancsnokának fogadott fia bejelentette, hogy orosz állampolgárságot kíván szerezni

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnokának, Alekszandr Szirszkijnek a fogadott fia, Ivan Szirkij február 20-án, az ausztrál orosz főkonzulátuson úgy nyilatkozott, hogy a jövőben orosz állampolgárságot akar szerezni – közölte az Izvesztyija.

Szirszkij Z szimbólummal ellátott pólóban érkezett az orosz diplomáciai irodába, és azt mondta: „Dicsőség Oroszországnak”. Az ausztrál kozákokkal együtt ő is gratulált az oroszoknak Avdejevka elfoglalásához a Donyecki Népköztársaságban (DPR).

Szirszkij jelenleg Ausztráliában él, ahová szülei válása után testvérével és anyjával költözött.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: ESA, MÁV, Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink