Kivezetheti az egyhetes betétet a jegybank

Hírek Figyelo.hu

Visszavonhatja az irányadó szerepet betöltő egyhetes betéti eszközét és három havonta dönthet a kamatok emeléséről a jegybank

– mondta a Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagja a Bloombergnek. Virág Barnabás az MNB alelnöke már május közepén az alapkamat emeléséről beszélt, azonban azt akkor nem lehetett tudni, hogy kamatemelési ciklusról van-e szó.

Matolcsy György jegybankelnök a Világgazdaság konferenciáján árulta el, hogy kamatemelési ciklusra kell felkészülni.

Ha túl lassan emeljük a kamatokat, akkor komoly piaci következményekre számíthatunk, ha pedig túl gyorsan, akkor az egyelőre törékeny gazdasági növekedést veszélyeztethetjük, kényes egyensúlyra kell rátalálnunk – húzta alá Pleschinger Gyula a hírügynökségnek. Az MNB három havonta jelenteti meg a frissített makro- és inflációs pályáját az Inflációs jelentéssel párhuzamosan, a legközelebb június 22-én, kedden délután ismerhetjük meg a jegybanki prognózisokat.

Orbán Viktor: 200 ezer forintos minimálbérnek kell lenni a horizonton

A döntéshozók ismét az alapkamatra figyelhetnek, amit utoljára tíz éve emelt az MNB

– mutatott rá a monetáris tanács tagja.

A kamatemelési ciklus sebességéről eltérő véleménye van az elemzőknek, nem kizárható, hogy egy év alatt összesen 1 százalékkal emeljen az alapkamaton a jegybank, ugyanakkor olyan is van, aki év végéig mindössze 30 bázispontos szigorítást vár. A hír hatására a forint euróhoz viszonyított árfolyama fél százalékot gyengült.

(Borítókép: MNB logisztikai központ. 2017. 09. 05. (Vémi Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink