Erősen hajráztak a kereskedelmi szálláshelyek

Hírek Figyelő
Erőteljes hajrával, 16 százalékos bevétel és 4,7 százalékos vendégéjszaka szám növekedéssel zárták a tavalyi évet a kereskedelmi szálláshelyek.

Decemberben a külföldi vendégéjszakák száma száma 13 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 16 százalékkal haladta meg az előző év decemberit, a Széchenyi Pihenőkártya forgalom növekedése egész évben erőteljes volt, de decemberben csaknem megduplázódott, a 2,4 milliárd forintos eredmény 93 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A tavalyi mérleg így vendégéjszakában mért így 0,8 százalékos, bruttó bevétel tekintetében pedig 8,8 százalékos növekedést jelez. A kereskedelmi szálláshelyeken 2018-ban 30,9 millió, 2019-ben 31,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Tavaly a külföldi vendégek 2,3 százalékkal több, a belföldi vendégek 0,6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kétféle vendégéjszaka száma mostanra csaknem kiegyenlítődött: 15,7 millió lett a külföldi és 15,6 millió a belföldieké.

Éves szinten a szállodák szobakihasználtsága 0,5 százalékponttal, 61,7 százalékra emelkedett tavaly. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,8 százalékkal több, 557 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Pontosan ilyen mértékben nőtt a szálláshelyek jövedelmezőségének legfontosabb mutatója, a Revpar, a szállodai egy szobára jutó szállásdíjbevétele.

2018-ban a vendégszám 5,2 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma pedig 3,8 százalékkal, a kereskedelmi szálláshelyek éves árbevétele pedig 9,3 százalékkal bővült.

.

Borítókép: Külföldi és hazai turisták a magyar főváros panorámáját nézik és fényképezik a Halászbástyáról a Budai Várban. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink