Kitilthatják a Fehér Házból a magánhasználatú mobilokat

Hírek
Trump dühöng a kiszivárogtatások miatt, a hivatalnokoknak biztonsági aggályaik vannak - írja a Bloomberg.

Könnyen lehet, hogy a Fehér Ház nemes egyszerűséggel úgy vet véget a bizalmas anyagok kiszivárgásának, hogy betiltja a Házban az alkalmazottak számára a magáncélú mobilok használatát.

A hivatalos kommunikáció persze azt hangsúlyozza, hogy kiberbiztonsági érdekek állnak a betiltási javaslat mögött. Egy, a hírügynökségnek nyilatkozó hivatalnok szerint túlságosan sok mobilkészülék kapcsolódik az elnöki hivatal wifi hálózatára és a saját célú mobilok nem olyan megbízhatóak, mint a szolgálati telefonok. A betiltást leginkább John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke szorgalmazza. Ami egyébként nem csoda, hiszen az ő magántelefonja volt az, amelyet a közelmúltban hackerek feltörtek.

Az elnöki hivatal már jelenleg is számos óvintézkedést rendelt el a mobilokkal kapcsolatban. Így például a bizalmas vagy minősített témákról szóló tárgyalásokra, megbeszélésekre nem lehet azokat bevinni, az előttük lévő gyűjtőrekeszekbe kell berakni azokat.

A teljes tiltásról egyelőre megoszlik a hivatali vezetők véleménye, mint ahogy arról is, hogy az alkalmazottak milyen széles körére terjedjen ki. A hivatalos, szolgálati telefonokon biztonsági szempontok miatt nem lehet szöveges üzeneteket küldeni, a stáb egy része így azon aggódik, hogy vajon hogy fog kommunikálni munkaidőben a családjával, a barátaival. Mások inkább attól tartanak, hogy a hivatali mobilok magáncélú használatából lehetnek gondjaik.

A Fehér Ház számítógépes hálózata már jelenleg is korlátozza a magáncélú felhasználást, például a Gmailhez nem lehet hozzáférni. Így az alkalmazottak egy teljes munkanapig el lennének vágva a személyes levelezésüktől. Probléma lehet az is, hogy az amerikai szabályozás szerint a hivatali telefonbeszélgetésekről készült felvételeket archiválják és később azok nyilvánosságra hozhatók.

Ezek az aggodalmak azonban eltörpülnek a többi probléma mellett. A Fehér Ház vezetői ugyanis inkább azért aggódnak, hogy a munkatársak a magánmobilokon a sajtóval beszélgetnek. A Politico című lap információ szerint John Kelly mobilját a nyár folyamán hónapokig figyelték hackerek, és elképzelhető, hogy a készüléken tárolt adatokhoz is hozzáfértek. Mindez októberben derült ki.

A stáb tagjait felszólították, hogy Donald Trump kínai útja során egyáltalán ne használjanak mobiltelefont, se szolgálatit, se magánt. Helyettük feltöthető-eldobható készülékeket kaptak.

Sean Spicer, a Fehér Ház korábbi sajtófönöke a Trum adminisztráció hivatalba lépése idején rendszeresen ellenőrizte beosztottjai mobiljait, attól tartva, hogy információkat szivárogtattak ki a sajtónak. A korábbi kabinetfőnök, Reince Priebus egyszer már javasolta, hogy tiltsák be a magánmobilokat, de júliusban távozott posztjáról.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink