Kiteszik a marosvásárhelyi katolikus iskolaépületből a román gimnáziumot?

Hírek
A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum megszűnése miatt az egyház érvénytelennek tekinti a város polgármesteri hivatalával kötött bérleti szerződést, amelynek alapján az Unirea Nemzeti Kollégium az épületében jelenleg is működik - közli a gyulafehérvári érsekség portálja az egyház vagyonát kezelő Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány kuratóriumának szombati döntését.

Egyúttal mindkét iskola jövője érdekében tárgyalásra szólítja fel a helyi hatóságokat a magyar és román nyelven megjelent közlemény.

“Elkerülendő, hogy az Unirea Nemzeti Kollégium (a román gimnázium – a szerk.) diákjai arra a sorsa jussanak, mint amilyen bizonytalan helyzetbe kerültek a Katolikus Teológiai Líceum diákjai, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elvárja, hogy a Polgármesteri Hivatal 30 napon belül egyeztessen egy új szerződés megkötéséről” – hangsúlyozza a kuratórium, s egyúttal reményét fejezi ki, hogy közösen megoldást találnak mind a magyar, mind pedig a román intézmény diákjai érdekében.

Mint arról a Figyelő online is beszámolt, a zavaros jogi indoklással megszüntetett Római Katolikus Teológiai Líceum osztályait átsorolták a helybéli Bolyai Farkas Líceumba, de a diákok az egyház épületében tanulhatnak tovább. Ezt a szülők ideiglenes megoldásként kénytelenek voltak tudomásul venni, de elfogadhatalannak tartják, hiszen több önkormányzati határozat is rendelkezik az iskola létrejöttéről. Ezeket a román kormánymegbízott hivatala elgáncsolta: nem hagyta jóvá vagy pereskedett. Egyelőre ugyan a magyar egyházi intézmény alapítása ellen indított peres eljárások még nem értek véget, a bukaresti oktatási tárca szerint az iskolát mégis újra kell alapítani. A magyar politikai, egyházi és civil szervezetek tüntetése után született a döntés, hogy a magyar diákok maradhatnak az épületben.

A római katolikus egyház jelezte, hogy a megoldást nem tartja kielégítőnek, és kilátásba helyezte, felbontja a marosvásárhelyi önkormányzattal kötött bérleti szerződést , amelynek 23. pontja kimondja, hogy ingatlanában két iskolának ad helyet, de a román intézmény, az Unirea csak addig használhatja az épületet, amíg a magyar katolikus gimnázium működik. Közben román politikusok újra előálltak az ötlettel, hogy a kommunizmus idején elkobzott épületet az egyház nem jogszerűen kapta vissza, ezért újból államosítani kellene.

Borítókép: MTI/Boda L. Gergely

Ezek is érdekelhetnek

További híreink