Kiszámolták az elemzők, mennyibe fog kerülni idén a balatoni lángos és a fagyi

Hírek vg.hu
Nincs új a nap alatt, az idén nyáron is jókorát drágul a fagyi és a lángos. Annak viszont lehet örülni, hogy a magyar büféárak még így is az egyik legalacsonyabbak Európában. Ezzel együtt is brutális az áremelkedés üteme a virslinél, a hamburgernél, a pontynál és a hasábburgonyánál – írja a Világgazdaság.

Május-június folyamán egymás után élednek fel a szabadtéri strandok. Ahogy minden nyáron, úgy ezúttal is arra kell számítani, hogy a szezonális büfék, éttermek előtt kígyózó sorok alakulhatnak ki egy-egy fagyiért, lángosért, sült hekkért vagy hamburgerért.

Az Oeconomus gazdaságkutató friss elemzésében arról írt, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei főszezonban is várható a fagylalt és egyéb büféételek árának emelkedése, elsősorban a munkaerőhiány és egyes alapanyagok árának növekedése miatt. Azonban a legtöbb árusítóhely igyekszik, hogy árszintjükkel ne lépjék át a vendégek ingerküszöbét. Ennek a szintnek megtalálása viszont nem könnyű, hiszen ez szubjektív, vásárlóról vásárlóra eltérő.

Mennyibe kerül egy gombóc fagyi?

Bár a fagylalt ára idén előrejelzések szerint akár 10-15 százalékkal tovább emelkedhet Magyarországon, nemzetközi szinten – európai népszerű strandokat vizsgálva – nem drága a magyar fagyi. A tavalyi gombócárak a legolcsóbb európai fagyiárusok árszintjén voltak.

  • Míg 2023-ban 440-520 forint/gombóc volt a jellemző ár itthon,
  • addig ugyanez most nyáron 500-600 forint/gombócra emelkedik.
    Ez a 10-15 százalékos drágulás megegyezik a 2022-ről 2023-ra bekövetkezővel. Sőt, a frekventáltabb helyeken 600-650 forint körül várható egy gombóc fagylalt ára. A fagyi markáns áremelését azzal magyarázzák, hogy a bruttó átlagkereset 605 400 forint volt idén februárban, ami 14 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Azt is érdemes tudni, hogy bár globális szinten átlagosan csökkennek az élelmiszerárak 2022 második felétől, a cukornál ugyanakkor egyelőre jelentős drágulást láthatunk idehaza. Ez, és a kakaó árának drasztikus emelkedése nehéz helyzetet teremt a hazai fagylaltozóknak.

Annak viszont lehet örülni, hogy nem várható egy gombóc tömegének csökkenése (zsugorfláció), ami általában 5 dekagramm körül van. Ahogy az is jó hír, hogy 75 európai strand árait összehasonlítva a magyar fagyi ára az olcsóbbak közé tartozik. A török partokon mérték 2023-ban is a legalacsonyabb áron a fagylaltot, az alanyai Kleopátra-parton mindössze 0,1 (angol) font, azaz 44 forint volt egy gombóc fagylalt. Ezzel szemben a francia strandok a legdrágábbak között szerepelnek, itt egy gombóc fagyi akár 1800 forintba is került.

Vagyis az 500 forint körüli magyar fagylaltár jutányosnak mondható.

Mennyibe kerül a lángos és a többi büféétel?

Egy éve 900 forint felett alakult a sima lángos ára, ami viszont 2024-ben már biztosan 1000 forint fölött lesz.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Ezek is érdekelhetnek

További híreink