Kismama-szövetkezetek: rengeteg kisgyermekes szülő jöhet vissza dolgozni

Hírek Halaska N. Gábor
A szövetkezetekről szóló törvény idén júliusi módosítása évente több tízezer kisgyermekes édesanya – és édesapa – számára nyitja meg az utat, hogy a gyermeknevelés mellett rugalmas feltételekkel munkát vállalhasson. Szövetkezetet alakíthatnak, ilyenhez csatlakozhatnak ugyanis, így munkájuk tartalmát, módját és mértékét maguk dönthetik el, illetve járulékkedvezmény illeti tagokat.

A piac is reagált az új lehetőségre: a többek között munkaerő-közvetítéssel, kölcsönzéssel és toborzással is foglalkozó, magyar tulajdonú WHC Csoport a közelmúltban elindította saját kismama-szövetkezetét, a WHC Family Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezetét.

Évtizedekre visszanyúló társadalmi igény hazánkban, hogy

a kisgyermekes szülők a gyermeknevelés mellett (GYES, illetve GYED ideje alatt) rugalmasan munkát vállalhassanak.

Ez egyrészt nyilván kulturális kérdés, tehát a magyar munkáltatók többségének, a munkaerőpiacnak meg kellett erre érnie. Másrészt jogi környezet kérdése is, melyet a szövetkezetekről szóló törvény július 1-jén hatályba lépő módosításával a kormány kedvező irányba alakított. Hiszen a jogszabály lehetővé teszi, hogy a kisgyermekkel otthon maradó szülők szövetkezetet alakíthassanak, vagy szövetkezetbe lépjenek be, ami az általánosnál jóval rugalmasabb foglalkoztatási lehetőségeket és járulékkedvezményt biztosít számukra.

„Hazánkban is egyre inkább terjednek az úgynevezett atipikus, tehát a hagyományos heti 40 órás, munkahelyi jelenlétet igénylő alkalmazotti jogviszonytól eltérő foglalkoztatási formák. Ilyen például a részmunkaidős foglalkoztatás, vagy a diák- és nyugdíjas-munka, de a távmunka is. Ez egy meghatározó munkaerő-piaci trend a 21. században, amelyet a fejlett gazdaságokra jellemző munkaerőhiány, elöregedés, illetve a digitalizáció is erősít. A folyamatra továbbá ráerősített a pandémia is, ami a rugalmas foglalkoztatási formák forradalmát hozta el. Éppen ezért tartjuk mind a munkáltatók, mind a munkavállalók, így az egész gazdaság szempontjából kedvező kormányzati döntésnek a szövetkezetekről szóló törvény módosítását, melynek célja, hogy a kisgyermekes szülők GYES, vagy GYED mellett a korábbiaknál könnyebben vállalhassanak munkát” – húzta alá Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője.

225 ezer szülőt érinthet az új lehetőség

Magyarországon évente hozzávetőlegesen 90.000 gyermek születik, így

a kismama-szövetkezeteken keresztüli foglalkoztatás körülbelül 225.000 kisgyermekes szülő számára teremt munkavállalási lehetőséget minden évben.

család, gyerek, lakashitel, költözés

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Ennek keretében a gyermekgondozási díjban (GYED), vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES) részesülő, kisgyermekkel otthon maradók – kismamák és akár kispapák is – kedvező feltételek mellett vállalhatnak munkát a szövetkezet kötelékében. A WHC Csoport a közelmúltban létrehozta saját kismama-szövetkezetét, a WHC Family-t. A vállalat a nyugdíjas szövetkezetük tapasztalatai alapján arra számít, hogy évente több tízezer kisgyermekes szülő fog munkába állni kismama-szövetkezeteken keresztül, ez ugyanis lehetőséget teremt számukra a rugalmas keretek között történő munkavállalásra.

Érdemes élni a lehetőséggel

A kismama-szövetkezeti tagok foglalkoztatása a munkaadók számára is számos előnnyel jár.

A szövetkezeten keresztül történő munkavégzés esetén lényegesen kedvezőbb adózással számolhatnak a munkáltatók, mintha hagyományos munkaviszonyban foglalkoztatnák a kisgyermekes szülőt, ebben az esetben ugyanis

a szövetkezeti tag béréből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó kerül levonásra, nincs további járulékfizetési kötelezettség.

Ezenfelül minden adminisztratív jellegű feladatot és kötelezettséget a szövetkezet végez el a kölcsönvevő partner helyett, rengeteg terhet levéve így a munkáltatóról. Mindemellett rendkívüli előnyt jelent a foglalkoztatási módra jellemző nagyfokú rugalmasság: ennek következtében a kisgyermeket nevelők saját időbeosztásukhoz tudják igazítani a munkavégzésük idejét, a munkaadók pedig azokat a pozícióikat is a megfelelő hozzáértésű és képzettségű kollégákkal tudják feltölteni, melyek atipikus foglalkoztatási formát kívánnak meg.

A WHC számos nyitott pozícióval indította el kismama-szövetkezetét

A WHC üdvözli a szövetkezetekre vonatkozó módosítást.

„A jogszabályváltozás tehát fontos lehetőséget teremt a kisgyermekkel otthon tartózkodók számára, hogy olyan rugalmas keretek között dolgozzanak, amit csak ez a foglalkoztatási forma nyújthat. A tapasztalatok alapján ugyanis hagyományos munkaviszony esetén például a munkáltató ritkán alkalmazkodik a kismamák napirendjéhez, míg a szövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás lehetővé teszi például akár azt is, hogy a munkavállalók hétről-hétre változó beosztással dolgozzanak.

Ez utóbbi pedig azoknál a pozícióknál, amelyek a kollégáktól is nagyfokú alkalmazkodóképességet kívánnak meg, a munkaadóknak is kiemelkedő előnyt jelent”

– tette hozzá a WHC Csoport ügyvezetője.

A WHC változatos pozíciókat kínál meglévő partnereinél a kisgyermeket nevelők számára, a sokszínű szövetkezeti jelöltkörből pedig a munkáltatók is megtalálhatják a legmegfelelőbb új kollégát. A kismama-szövetkezeten keresztül bármely szektorban el tudnak helyezkedni a munkavállalók, ahol van lehetőség a 4-6-8 órában, részmunkaidőben történő munkavégzésre – legyen szó akár csomagolós munkakörről, pénztárosi munkáról vagy akár szellemi munkakörről, az ország egész területén. A szövetkezeti foglalkoztatás minden esetben rendkívül rugalmas, személyre szabható beosztást tesz lehetővé.

(Borítókép: Figyelő-archív)

További híreink