Kisebb nyereséget vár a Tesco PLC

Hírek vg.hu
A korábban tervezett 2,6 milliárd forint felső határt 2,5 milliárd fontra módosított az angol Tesco. Szűkebb bővülést várnak a piacaikon a korábban tervezettnél.

Profitfigyelmeztetést adott ki a Tesco PLC, amely most már csak 2,4 és 2,5 milliárd font közé várja az üzleti évére vonatkozó kiigazított üzemi nyereségét – írta meg a vg.hu. A hazai pályán 27 százalékos részesedésével piacvezető brit kiskereskedelmi lánc ezt megelőzően a 2,4–2,6 milliárdos sávot jelölte meg, azaz ezúttal a felső határt szállította lejjebb.

A 2022–23-as üzleti év augusztus 27-én lezárt első felében a Tesco 1,248 milliárd fontos üzemi nyereségről számolt be, ez 10 százalékkal marad el a tavalyi, még a járvány által sújtott időszakban elért profittól és szinten alacsonyabb, igaz minimálisan a Refinitiv 1,251 milliárd fontos elemzői konszenzusánál.

A cég közleménye két ok miatt fontos, egyrészt piacvezető Nagy Britanniában és tőzsdei cég, másrészt jelentős üzleti érdekeltségei vannak Magyarországon, illetve a régióban. Az itteni cég tavalyi árbevétele növekedett és nyereséget is kimutatott – nemúgy mint a tavaly előtti pénzügyi évben – ám ténykérdés, hogy a cég két éve itthon visszacsúszott a kereskedelmi rangsor harmadik helyére és azóta nem kapaszkodott vissza. Ugyanakkor és ez jelzés értékű is lehet Közép-Európában – ami a Tesco térképén Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot jelenti – a társaság 79 millió fontos üzemi nyereséget mutatott ki az első félévre, ez éves összevetésben 19,1 százalékos plusznak felel meg. Ráadásul a cég közlése szerint a régióban összehozott üzemi eredmény több is lehetett volna, ám az itthoni kereskedelmet érintő extraprofitadó 14 millió fontba került a társaságnak, ehhez pedig amihez a második fél évben további 13 millió fontra tehető elvonás társul majd. A forgalom a teljes láncnál eközben 3,1 százalékkal, 28,178 milliárd fontra bővült.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink