Kis megtorpanást hozott a március a turizmusban

Hírek H. É.
Márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké 9,0 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

Az elmúlt hónapok lendületes növekedését követően márciusban kissé megtorpant a szálláshelyek forgalmának helyreállása: az esztendő harmadik hónapjában 9 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma − közölte a KSH. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 17,4 százalékkal apadtak, míg a külföldiek vendégéjszakáinak száma 1,2 százalékkal emelkedett, ami a országhatáron túlról érkező vendégek visszatérését és a nemzetközi idegenforgalom folytatódó helyreállását mutatja − kommentálja Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője a megjelent adatokat.

A KSH összesítése szerint a szálláshelyek árbevétele márciusban 25,8 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, tükrözve az árak emelkedését is, míg a csökkenő vendégszámon az egy évvel korábbihoz képest 11,5 százalékkalkal kevesebb működő egység osztozott.
− Mindez azt mutatja, hogy alaptalanok voltak a tömeges bezárásokkal kapcsolatos félelmek − mutat rá Suppan Gergely. Majd hozzátette: a kedvező forgalmi adatok és alacsonyabb energiaköltségek hatására újranyitásokra is sor kerülhet. Az első három hónapban 1,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, ezen belül a belföldieké 9,6 százalékkal csökkent, a külföldieké 15,3 százalékkal nőtt − írja a KSH.

A forgalom a panziókban 27, a közösségi szálláshelyeken 29 százalékkal csökkent a 2022. márciusihoz viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 25, illetve 18 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 1,4, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 301 ezer vendég összesen 839 ezer vendégéjszakát töltött el. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 6,6 százalékkal többet, 2,2 milliárd forintot fizettek a vendégek.

Győrújbarát. Lovasterápiás egyesületet, akik már évek óta használják a Szép-Kártya elfogadást fizetésként. Képen: Németh Cintia lovagló (lovas sisak),Töreki Tamara lovas oktató. Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

A tavaly előtti májusi fokozatos nyitást követően érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult a tavalyi év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni − fogalmazott az MBH vezető elemzője. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette és élénkíti továbbra is, világszerte megfigyelhető az utazási kedv élénkülésének folytatódása. A szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása újabb lendületet adhat a nemzetközi turizmusnak.

Kockázatot jelent ugyanakkor, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a hazai reálbérek csökkenése fékezheti. A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázatot az energiaköltségek elszállása jelentette − emeli ki a szakember, így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhettek, átmenetileg vagy akár véglegesen be is zárták azokat.

A fűtési szezont követően azonban számos szálláshely újra kinyithat. A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők − hangsúlyozza Suppan Gergely.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink