KINCS: a magyarok kiállnak a kormányzati intézkedések mellett

Hírek Helmeczi Zoltán
A magyar emberek elsöprő többsége támogatja a mindennapi életüket befolyásoló legfontosabb kormányzati intézkedéseket. Össztársadalmi elfogadást élvez a családok támogatása, a rezsicsökkentés, az illegális migráció visszaszorítása és a gyermekvédelem is – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb, január 5-13. között készült reprezentatív kutatásából, amelyet pénteken publikáltak.

A felmérésből az látszik, hogy a családiadó-visszatérítés (88 százalék) és a 13. havi nyugdíj (86 százalék) a legnépszerűbb intézkedés. A minimálbér emelése, valamint az illegális migráció megfékezése is kifejezetten fontos a magyar emberek számára – mindkét esetben 85 százalékos a támogatottság. A 25 év alatti fiatalok szja-mentességének bevezetésével pedig a válaszadók 84 százaléka értett egyet – közölte a KINCS.

Arról is beszámoltak, hogy a családok támogatása, valamint a gyermekek és a családok védelme úgyszintén meghatározó: az előbbit a megkérdezettek 83, az utóbbit 82 százaléka támogatja. A rezsicsökkentés népszerűsége töretlen (78 százalék), és a benzinár befagyasztását is tízből nyolcan helyeslik.

Az ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült kutatás külön érdekességeként említi az intézet közleménye, hogy a magukat kormánykritikus válaszadóknak tartók között is háromszor-négyszer többen vannak a kabinet intézkedéseivel egyetértők, mint az azokat elutasítók. A gyermekek és a családok védelmével például még a kormánykritikusok kétharmada is egyetért, és csak ötödük nem, hatoduk pedig bizonytalan a kérdést illetően. A kabinetet bírálók leginkább a családi adó-visszatérítéssel (75 százalék), legkevésbé pedig a rezsicsökkentéssel tudnak azonosulni (55 százalék).

Ezek is érdekelhetnek

További híreink