Kínai techcégek kalandjai az USA tőzsdéin

Hírek Figyelo.hu
Egymás után mondták le kínai technológiai cégek az Egyesült Államok piacán tervezett nyilvános részvénykibocsátásaikat (IPO), miután a pekingi hatóságok kemény szigorításokat léptettek életbe. Az orvosi adatok gyűjtésével foglalkozó LinkDoc Technology kezdte a sort. Papírjait a NASDAQ-ra vezették volna be, s az emissziótól 211 millió dolláros bevételt vártak.

A kínai internetfelügyelet (CAC) nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vizsgálatot indított az utazásszervezési platformot üzemeltető DiDi ellen két nappal azt követően, hogy a cég 4,4 milliárd dolláros IPO-t végrehajtva bevezette részvényeit a New York-i parkettre (NYSE). Korábban igyekezett megakadályozni a kibocsátást, de erre nincs jogi lehetősége. A hatóság attól tart, hogy a társaság adatbázisában szerepelnek a kínai kormányépületek és egyéb „érzékeny” lokációk adatai, s ezeket megismerik a külföldi hatóságok, szervezetek is. A CAC két másik vállalatnál is vizsgálódik. Az egyik a Full Truck Alliance (a kínai Uber a teherautós szállításban), a másik a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Boss ZhiPin. Mindkét cég júniusban debütált a tengerentúli tőzsdéken. Az USA piacán tevékenykedő kínai társaságok így kettős présbe kerültek: az Egyesült Államok hatóságai ugyanis szintén folyamatosan megkérdőjelezik a vállalkozások adatkezelését – attól tartanak, hogy amerikai állampolgárokkal kapcsolatos információk jutnak el kínai titkosszolgálatokhoz.

Most viszont Peking húzza szorosabbra a gyeplőt.

A pártvezetés mindent meg akar tenni azért, hogy a techcégek által épített adatbázisok felett ő gyakorolja a kontrollt. Az idevágó amerikai törvények alapján a tengerentúli börzéken lévő külföldi vállalatoknak legalább háromévente auditáltatniuk kell magukat az ország szabályai szerint; ha nem teszik, akkor törlik őket a tőzsdéről. Peking viszont kategorikusan megtiltotta a kínai társaságoknak, hogy alávessék magukat ennek a procedúrának.

Az idén 17 kínai technológiai cég tervez(ett) az USA-ban nyilvános részvénykibocsátást, közülük öten fújták ezt le eddig.

A vállalatok mindegyike gyűjt, tárol adatokat felhasználói egészségéről, életmódjáról, helyváltoztatási szokásairól – csupa olyan értékes információ ez, amelyet a távol-keleti ország vezetése magának akar megtartani. Az öt társaság összesen 1,4 milliárd dollár tőkét tervezett bevonni. Közöttük van a podcastoknak és in-ternetes rádióknak platformot adó Xi-ma-lay-a, amelyet az NYSE-re szerettek volna bevezetni. A cégtől kiszivárgott: a hatóságok a tengerentúli bemutatkozás helyett melegen ajánlották nekik, hogy hazai pályán, a hongkongi értékpapírpiacon jelenjenek meg. (A hírre, hogy Peking a különleges státusú terület felé terelné a kínai cégek nyilvános megjelenését, fel is ment szépen a hongkongi parkett részvényeinek az árfolyama – lásd a grafikont.) Az amerikai emissziót legkorábban májusra tervezték – lapzártánkkor még nem jött hír arról, hogy Hongkongban bejelentkeztek volna.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

(Borítókép: Euroőress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink