Kína megbénította a CIA-t

Hírek
Legalább 18 CIA ügynököt gyilkoltak meg vagy börtönöztek be a távol-keleti országban 2010 és 2012 között – derült ki a The New York Times egyik friss cikkéből.

Az még mindig nem világos, hogy Kínában miképp sikerült megbénítani a CIA-t: az is lehet, hogy feltörték a rendszerüket, de éppenséggel egy tégla is beárulhatta az ügynököket. Azt mondják, hogy az amerikai hírszerzés egyik emberét egy kormányépület udvarában lőtték agyon. A lapnak nyilatkozó források szerint ezzel üzentek a többieknek: meg akarták mutatni, hogy milyen következményekkel járhat a kémkedés. 2010 és 2012 között több hasonló akció követte egymást: végül négy volt CIA-s elmondása szerint teljesen tönkretették a hivatal helyi hálózatát.

„Azaz ijesztő, hogy még mindig nem tudjuk, hogy pontosan mi történt” – jegyzi meg az ügyön dolgozó Matt Apuzzo. Az FBI és a CIA hiába indított közös nyomozást: ennek során ugyan átvilágították a pekingi amerikai nagykövetség össze emberét, végül nem jutottak eredményre. A gyanú ráterelődött egy volt CIA ügynökre, de nem volt elég bizonyíték ahhoz, hogy eljárást indíthassanak ellene.

Egy valami viszont biztosnak tűnik: 2013 után Kína már nem tudta azonosítani a hálózat új embereit. Azóta a CIA újra megtudott erősödni az országban.

A színfalak mögött azóta is folyamatosan megy az adok-kapok. Nemrég Kínában kivégeztek egy férfit, amiért külföldi kémeknek adott át fontos államtitkokat.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink