Kína és Oroszország ellen szövetkezik Japán és az USA

Hírek vg.hu
A japán kormányfő és az amerikai miniszterelnök demonstrálta: összefognak a kínai fenyegetés ellen.

Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán katonai együttműködési terveket és projekteket mutatott be a rakétáktól a holdra szállásig, megerősítve szövetségüket, szem előtt tartva Kína és Oroszország elleni fellépést

A Fehér Házban tartott közös sajtótájékoztató Japán növekvő jelentőségét tükrözte a világ színpadán és az Egyesült Államok számára, miközben a két vezető Gáza és Izrael, Ukrajna és Oroszország, Észak-Korea és a világ más forró pontjai kapcsán fejtette ki véleményét – tudósít a Reuters.

A megbeszéléseken azonban nem esett szó a két ország közötti egyik legfontosabb gazdasági kérdésről, arról, hogy a US Steel amerikai acélóriást felvásárolná a japán Nippon Steel. A fókuszt geopolitikai témákon, legfőképpen a csendes-óceáni térségre helyezték; mindkét ország aggódva figyeli Kína térnyerését a régióban.

Az Egyesült Államok és szövetségesei, köztük Japán, megerősítették hadseregüket, katonai jelenlétüket a térségben, hogy ellensúlyozzák a Dél-kínai-tengeren és a Kelet-kínai-tengeren kialakuló növekvő kínai fenyegetést, hogy elrettentsenek minden olyan kísérletet, amely Tajvan elfoglalására irányul. Hszi Csin-ping kínai vezető nemrég azt mondta, hogy a külső beavatkozás nem állíthatja meg a sziget „családi újraegyesítését” a szárazföldi Kínával.

A status quo erőszakkal vagy kényszerrel történő egyoldalú megváltoztatására irányuló kísérletek teljesen elfogadhatatlanok, bárhol is legyen az – mondta Kishida. Az Egyesült Államok és Japán továbbra is reagálni fog az ilyen akciókra, beleértve a Kína részéről érkező kihívásokat is – mondta.

Ami Oroszország ukrajnai agresszióját illeti … ma Ukrajna, holnap akár Kelet-Ázsia eshet áldozatul egy katonai agressziónak – tette hozzá a japán kormányfő. Biden ígéretet tett arra, hogy nyitva tartják a kommunikációs vonalakat Kínával, és kijelentette, hogy az amerikai-japán szövetség védelmi jellegű. Az amerikai elnök a múlt héten tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Közös katonai struktúra

Biden és Kishida bejelentései a két világháborús ellenséget a világháború óta a legszorosabb együttműködésbe hozták, amióta évtizedekkel ezelőtt szövetségesek lettek. Biden elmondta, hogy hadseregeik közös parancsnoki struktúrával fognak együttműködni, és Ausztráliával együtt új légvédelmi rakétavédelmi hálózatot fejlesztenek ki. A két vezető azt is bejelentette, hogy japán űrhajósok részt vesznek majd a NASA Hold-küldetéseiben.
Összességében az Egyesült Államok és Japán mintegy 70 megállapodást kötött a védelmi együttműködésről, beleértve a Japánban lévő amerikai katonai parancsnoki struktúra korszerűsítésére irányuló lépéseket, hogy az jobban együtt tudjon működni a japán erőkkel egy válsághelyzetben. A találkozón szó volt a japánok azon aggodalmairól is, hogy ha Trump megnyeri második ciklusát, akkor olyan alkura törekedhet Kínával, amely destabilizálhatja a régiót.

 

Fumio Kishida japán miniszterelnök beszédet mond Washingtonban, 2024. április 11-én. Fotó: AFP

Kínai fenyegetés

Japán, amelyet gyakran az Egyesült Államok legfontosabb ázsiai szövetségeseként és a közvetlen külföldi befektetések legnagyobb forrásaként emlegetnek, az elmúlt évtizedben végrehajtott, a pacifista alkotmányt átalakító biztonsági törvénymódosítások után egyre nagyobb globális szerepet vállal. A japán kormányfő amerikai látogatásának belpolitikai célja is volt;

Kisida népszerűsége jelentősen csökkent a választók körében. A japán miniszterelnök csütörtökön beszédet mond az amerikai kongresszus előtt, és csatlakozik Bidenhez és ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökhöz. A tanácskozáson szintén a kínai kérdés, a kínaiak dél-kínai tengeri fenyegetései lesznek napirenden. Peking nemcsak Tajvannal, de a Fülöp-szigetekkel szemben is egyre fenyegetőbben lép fel, területi követelésekkel állt elő.

A japán kormányfőt nagy felhajtással fogadták, Washington-szerte lobogtak a japán zászlók, a tiszteletére rendezett díszvacsorán jelen volt Bill Clinton volt elnök, Hillary Clinton volt külügyminiszter, Robert De Niro színész, Jeff Bezos az Amazon első embere és Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. A vacsora után Paul Simon zenész gondoskodott a szórakoztatásról, aki a „Graceland” című dal előadásával nyitotta meg műsorát.

 

Paul Simon zenész is a műsor része volt. Fotó: AFP

Japán „aprópénz”

A két vezető tárgyalásait az őket kísérő vállalatvezetők rögtön „aprópénzre” is váltották. Így a Microsoft bejelentette, hogy 2,9 milliárd értékben fejleszti a jövőben Japán mesterséges intelligencia infrastruktúráját. Az együttműködésben négy egyetem vesz részt, abban szerepet vállal az Nvidia, az Amazon és a Softbank is.

Megállapodás született arról is, hogy az amerikai Artemis projekt keretében 2026-ban japán űrhajós indul majd a Holdra.

A két ország partnerséget jelentett be a magfúzió fejlesztésének és kereskedelmi hasznosításának felgyorsítására. A projekt a kereskedelmi célú fúzió megvalósításának tudományos és technikai kihívásaira összpontosít, és kiterjeszti az amerikai és japán egyetemek, nemzeti laboratóriumok és magánvállalatok közötti munkát – közölte az amerikai energiaügyi minisztérium. A napirenden szerepelt egy texasi gyorsvasútprojekt is, amelynek építése során japán tőkét és technológát használnak majd fel.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink