Kína betiltja a felhőkarcolók építését

Hírek L.G.
Kínában található a világ száz legmagasabb épületének fele, de a kormány véget vet a versengésnek, ugyanis megtiltotta a szuperfelhőkarcolók építését. A döntés hátterében biztonsági aggályok vannak elsősorban, a kínai vezetés tart attól, hogy az elmúlt harminc évben igen élessé vált, rekordokra törekvő beruházások túl kockázatosak.

A friss rendelkezés szerint nem engedélyeznek mostantól több 500 méternél magasabb épületet, a maximálisan engedélyezett magasság 250 m lesz – írja a scmp.com. A szigorításhoz hozzájárult az is, hogy két hónappal ezelőtt egy sencseni 72 emeletes pláza megmagyarázhatatlanul megingott. A rendeletnek mindemellett nem lesz korlátozó hatása az ingatlanpiacra, mert jellemzően 180-200 méteres tartományban épül a legtöbb épület.

Másrészt azért is ésszerűnek tűnnek a szigorítások, mert a felhőkarcolók kihasználtsága messze nem megfelelő.

Pekingben, Sanghajban, Kantonban és Sencsenben is kifejezetten magas kihasználatlan az üzleti ingatlanok aránya, a második negyedévben összesen 7,9 millió négyzetméter kongott az ürességtől.

Jó példa volt erre a 2015-ben átadott Sanghaj Tower, Kína legmagasabb épülete (632m). A sok rekord ellenére a világ legmagasabb szállodája, – 128 emelet, 3,14 milliárd dolláros beruházás – évekig küzdött azzal, hogy megtöltse a rendelkezésre álló 576 000 négyzetméternyi területet bérlőkkel. A figyelemreméltó mérnöki bravúr, az ég felé törő “dugóhúzó” belül üres volt, ami sosem tesz jót egy presztízsberuházásnak. Mára sikerült becsalogatniuk több nagy céget, köztük az Ali babát is.

Legalább 20 szuper felhőkarcoló van a tervezőasztalokon Kínában, közülük hat 500 méternél magasabb, néhányukat 2022-re tervezik elkészíteni.

A legmagasabb közülük az 597 méteres tiancsini Goldin Finance torony, amelynek már tavaly mentőövet kellett dobni, mert elfogyott a pénz. Ezeknek a felhőkarcolóknak a bekerülési költsége minden egyes méterrel exponenciálisan növekszik, egy nm2 ára háromszorosa egy 20 emeletes épületnek.

Ha el is készülnek a még tervekben szereplő magas épületek, egy korszak lezárását fogják jelenteni a kínai ingatlanfejlesztés történetében. Sok szakember érvel amellett, hogy nagyobb figyelmet kell Kínának fordítani épített örökségére, és a hagyományaira.

(Borítókép: Légifotón ködbe burkolózó felhőkarcolók 2021. január 26-án, az északkelet-kínai Liaoning tartományban, Shenyang Hunnan Dintrict területén. (Yang Qing, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink