Kína bepanaszolja az Egyesült Államokat a Kereskedelmi Világszervezetnél

Hírek vg.hu
Az amerikai–kínai kereskedelmi és gazdasági háborút még Donald Trump robbantotta ki 2018-ban, aztán Joe Biden elnöksége alatt tovább eszkalálódott. A két nagyhatalom számtalan kérdésben áll vitában, az elmúlt hónapokban pedig az elektromos járművek terén nyílt újabb front közöttük.

Peking vitarendezési eljárást kezdeményezett az Egyesült Államokkal szemben a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), hogy megvédje érdekeit az elektromosjármű-iparban – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium. A távol-keleti ország szerint az inflációcsökkentő törvény diszkriminatív és torzítja a tisztességes versenyt, mivel ellehetetleníti az amerikai piacon a Kínából és más WTO-országokból származó e-autókat

Az inflációcsökkentő törvényt Joe Biden elnök 2022 augusztusában írta alá, ennek értelmében az amerikai fogyasztók idéntől kezdődően nem igényelhetnek 7500 dolláros adójóváírást a elektromos járművekre, ha az akkumulátorok anyagai és alkatrészei nem az Egyesült Államokból származnak. Ezt már a kezdettől fogva sérelmezte Peking.

A világ második legnépesebb országa ugyanis tavaly a világ legnagyobb autóexportőre lett, amivel megverte Japánt és Németországot, míg a Szegeden gyárat építő kínai BYD 2023 negyedik negyedévében megelőzte a Teslát a tisztán elektromos járművek értékesítésében. A törvény azonban csökkentheti a keresletet a kínai járművek iránt és átrendezheti a piacot. Sőt, Washington a védővámok emelését is fontolgatja.

Az amerikai–kínai kereskedelmi és gazdasági háborút még Donald Trump robbantotta ki 2018-ban, aztán Joe Biden elnöksége alatt tovább eszkalálódott. Washington korlátozta a legfejlettebb, mesterséges intelligenciáhozés szuperszámítógépekhez használható csipek kínai exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések Kínába szállítását.

Kína válaszul az amerikai csipgyártók termékeit tiltotta ki tavaly az országból, valamint két ritkaföldfém, a gallium és a germánium kivitelét korlátozta. A két nagyhatalom ezenkívül számos kérdésben áll vitában (Tajvan, ujgurok) és eltérően ítéli meg az orosz–ukrán háborút is, sőt: a távol-keleti ország segíti Moszkvát a szankciók kijátszásában. Az e-autók terén pedig újabb front nyílt a felek között.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink