Kimagasló eredménnyel zárta 2023-at a Gránit Bank

Hírek vg.hu
Minden üzleti célszegmensben szektorátlagot meghaladó mértékben növekedett a Gránit Bank, amelyik ma már a nyolcadik legnagyobb univerzális bank Magyarországon – számolt be róla a Világgazdaság.

A Gránit Bank 2023-ban több mint 1 200 milliárd forint mérlegfőösszeggel, egyedileg 19 milliárd forintos, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az évet, ezzel pedig ma már a nyolcadik legnagyobb univerzális bank hazánkban. A bank tulajdonosai az adózott eredményt teljes egészében visszaforgatták, amelynek következtében a bank saját tőkéje konszolidált szinten megközelíti a 80 milliárd forintot – ismerteti a Világgazdaság cikke a pénzintézet eredményeit.

A közgyűlés megerősítette a bank igazgatósági és a felügyelőbizottsági tagjainak mandátumát is, azaz a bank vezető testületei változatlan összetételben dolgoznak tovább, ami az MNB hozzájárulását követően válik hatályossá.

A bank az elmúlt év során is számos piacvezető innovációt vezetett be, többek között a Fair Pay-t, amely az öt másodpercen belül megvalósított fizetési kérelmen alapul, illetve a piaci középárfolyamon történő devizaváltást, az azonnali devizaszámla-nyitással, devizakártya-igényléssel egybekötve, illetve az öt percen belül megvalósuló szelfis számlanyitást.

A Gránit Bank 2023-ban is szektorátlagot meghaladó mértékben növekedett minden üzleti célszegmensében, jelenleg közel 190 000 ügyfélszámlát vezet. Az MNB nyilvántartása szerint a összes új lakossági számla több mint 18 százalékát a Gránit Banknál nyitották 2023-ban. Tavaly a banknál a lakossági hitelek 22 százalékkal bővültek, amely tízszerese a piac 2,3 százalékos bővülésének, míg a lakossági betétek 9,1 százalékkal gyarapodtak, szemben a piacon mért 6,2 százalékos csökkenéssel. A vállalati hitelezés 6,7 százalékkal nőtt, meghaladva a piac 5 százalékos bővülését.

Az üzleti teljesítmény és a piacvezető innovációk együttesen hozzájárultak a kimagasló eredményekhez:

A 2023-as évben a Gránit Bank meghaladta az 1200 milliárd forintot, ezzel immár nagybanknak számít.

A tervezettet is meghaladó eredmény a bank növekvő üzleti aktivitásának és a rendkívül alacsony költségszintnek köszönhető:

  • a költség/mérlegfőösszeg mutató 1,1 százalékos mértéke fele a bankszektor 2,2 százalékos átlagának,
  • és a 34,5 százalékos költség/bevétel mutató is közel 10 százalékponttal jobb a szektorszintű értéknél.

A hatékony működés csaknem 100 százalékban kiváló minőségű portfólió mellett valósult meg, a nem teljesítő hitelek aránya, azaz az NPL-ráta 0,02 százalék volt, szemben a bankszektor 2,9 százalékos átlagos értékével.

„A fenntartható és profitábilis növekedésre fókuszálunk, és arra törekszünk, hogy az ügyfeleinket gyorsan, egyszerűen, magas ügyfélélmény mellett, versenyképes áron tudjuk kiszolgálni, úgy, hogy a részvényesi érték folyamatosan növekedjen, és a bank megőrizze innovációs versenyelőnyét” – emelte ki Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a 2023 évi dinamikus növekedés kapcsán.

A bank tovább haladt 2023-ban az univerzális nagybankká válás útján, miután lezárta a Diófa Alapkezelő megvásárlását, amely immár Gránit Alapkezelő néven működik, 2024-ben pedig tovább bővül a bankcsoport – a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeinek már bejelentett akvizíciójával, amelynek lezárásához az MNB engedélyére van szükség.

Borítókép: Világgazdaság/Kallus György

Ezek is érdekelhetnek

További híreink