Kilép a GE a magyar piacról

Hírek
Tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának teljes eladásáról a General Electric (GE) - közölte az amerikai cég. Közben az MTI úgy értesült, az elmúlt napokban Bill Lacey, a GE Ligthing elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatta a magyarországi üzemek dolgozóit, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel az üzletág eladásáról.  

A magyarországi üzemek nagy részét és dolgozóinak mintegy felét érinti a GE kilépése a magyar piacról. Az amerikai társaság bejelentette azt is, agusztus elsején John Flannery váltja Jeff Immelt a vezérigazgatói székben.  A tájékoztatás szerint nem kizárt az sem, hogy egyes területeket más-más vevőknek értékesíti az amerikai tulajdonos. A GE a szóban forgó üzletágban mintegy 5 ezer dolgozót foglalkoztat.

Kalocsai Kinga, a GE Lighting & Current európai és közel-keleti PR és kommunikációs igazgatója a hírügynökség megkeresésére külön megerősítette: a GE a fényforrás üzletág eladását tervezi, mivel a vállalat portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire összpontosít.

A GE az egykori Tungsram többségi tulajdonának 1989-es megvásárlása óta van  jelen Magyarországon, ma a legnagyobb amerikai befektetőnek számít, de az egyik legnagyobb magyar vállalat is egyben. A cég 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban, munkavállalóinak száma pedig meghaladja a 10 ezer főt – derül ki a Portfolio.hu összeállításából.  A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, 2012 óta pedig a kormány stratégiai partnere. A kommunikációs igazgató szerint a GE továbbra is elkötelezett magyarországi tevékenysége mellett. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink