Kilenchetes nyerő széria szakadt meg a tőzsdén

Hírek
Elképesztően ritka sorozat tört meg január első hetével az amerikai részvénypiacokon, a nagy kérdés az: merre indul meg a parkett a hónap végéig, és hogyan rugaszkodik el onnan a piac az idén.

Az elmúlt hetek tőzsdei felfutását látva meglepően gyengén kezdte az idei évet az amerikai részvénypiac, a Nasdaq 100 index 2,17 százalékos, az S&P 500 1,01 százalékos, míg a Dow Jones mutató 0,27 százalékos mínuszban zárta az első kereskedési hetet, a kilenc hétre nyúló ralit pedig még a híres januárhatás sem tudta megmenteni.

A megtorpanó évkezdést szemlélve a Concorde Podcast legfrissebb adásában az elemzők kiemelték: a Nasdaq 100 négy legrosszabbul startoló részvénye az idén a tavalyi év legnagyobb nyertesei közé tartozó Broadcomm, az AMD, az Intel és a Boeing lettek, míg az évkezdést a legjobban az energiaszektor, az egészségügyi és gyógyszeripar, illetve a biotechnológiai szektor kapta el, itt akár 3–6 százalék közti pluszokat is láthatunk már.

Jónap Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. részvénypiaci stratégája szerint:

a keserű évkezdetet követően az igazi kérdés az: a 2022-es, avagy a 2000-es mintázatot látjuk majd viszont a részvénypiacokon az idén – két évvel ezelőtt ugyanis a gyenge rajtot egy 33 százalékos mélyrepülés követte, míg az évezred elején egy 30 százalék körüli rali kezdődött meg a beragadó start után.

Bukta Gábor, a vállalat vezető elemzője kiemelte: az S&P 500 a tavalyi évet egy kilenchetes nyerő sorozattal zárta, mely jelenség a tőkepiacokon a fehér holló ritkaságához hasonlítható legjobban. A szakértő rámutatott: ha az amerikai részvénypiac legalább hét hétig emelkedik, azt követően általában legfeljebb 1 százalékos héten belüli esést figyelhetünk csak meg – így lett ez az idei első kereskedési hét végeztével is.

A cikk itt folytatódik

Ezek is érdekelhetnek

További híreink