Kilakoltatási moratórium április közepéig

Hírek
A jegybank friss adatai szerint hozzávetőleg  1,7 millió, úgynevezett nem törlesztő lakossági hitelszerződés van Magyarországon. 

A harmadik negyedévben 2922 lakást kényszerértékesítettek Magyarországon a jelzáloghitel nem teljesítése miatt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss adatsorából. Miközben 2013 eleje óta már 44 ezer család veszítette el ily módon a lakástulajdonát, a lakhatási helyzet nem olyan drámaian rossz. Tudniillik az említett 44 ezer lakásból 31 ezret a Nemzeti Eszközkezelő vásárolt meg, amelytől visszabérelhetik lakásukat a nem fizető adósok. Az MNB kimutatása szerint 10 ezer lakást az adós saját maga értékesített, és kevesebb mint 4 ezer lakás volt, amelyet a pénzügyi intézmény adott el a korábban létező kényszerértékesítési kvótán belül vagy azon kívül.

Az idei harmadik negyedévben ezek a számok úgy néztek ki, hogy a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások összesen 592 lakást adtak el az ügyfél feje fölül, 567-et az adós maga értékesített, 1763-at pedig a Nemzeti Eszközkezelő vásárolt meg.

A legtöbben Pest megyében (342), Budapesten (266) és Hajdú-Bihar megyében (233) veszítették el lakásuk tulajdonjogát június és szeptember vége között. Ide tartozik, az Országgyűlés november elején meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, így november 15-étől április 30-áig nem lakoltathatnak ki senkit sem, ám az árveréseket ez nem akadályozza meg.

Összesen egyébként csaknem 1,7 millió 90 napon nem teljesítő háztartási hitelt tart nyilván az MNB. Ennek ellenére a  bankoknál lévő nem teljesítő hitelek aránya (a teljes lakossági állomány arányában) 8,5 százalékra csökkent.

Borítófotó: képünk csak illusztráció! Apa öltözteti fiát 2017. januárban – akkor -14 fokot is mértek. A kilakoltatási moratórium megkíméli a fizetni nem tudó családokat… (MTI Fotó: Balázs Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink