Kijárási tilalom Chilében

Hírek MTI
Ismét éjszakai kijárási tilalmat rendelt el vasárnap a chilei fővárosban Javier Iturriaga tábornok, aki a zavargások miatt két nappal korábban bevezetett rendkívüli állapot idejére kapott majdhogynem korlátlan felhatalmazást a rend fenntartására.

„Újabb bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy a város utcáin ismét rendzavarások várhatók, s nekünk ezt meg kell előznünk” – mondta a tábornok egy sajtóértekezleten. Az újabb – helyi idő szerint hétfő reggel hat óráig tartó – éjszakai kijárási tilalom bevezetését azzal is indokolta, hogy „védeni kell a békében élni akarók életét”. Felszólította az utcára vonulókat, térjenek haza, pihenjenek, hogy a hetet a „lehető legjobb módon” lehessen elkezdeni.

Santiago de Chilében és az ország több más településén immár több napja tartanak a zavargások, összecsapások, sőt a tüntetők vasárnap a fővárosban kifosztottak egy áruházat, amelyben tűz is keletkezett, hárman meghaltak.

Alberto Espina chilei védelmi miniszter bejelentette: ezerötszáz katonát vezényeltek az utcákra vasárnap hajnalban, hogy helyreállítsák a rendet. Velük együtt a hadsereg összesen csaknem tízezer tagja áll szolgálatban a fővárosi régióban.

Sebastián Pinera chilei elnök rendkívüli állapotot hirdetett Santiago de Chilében, valamint Valparaisóban, Concepciónban és több településen. A fővárosban szombat este is éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Chilében pénteken kezdődtek az összecsapásokkal és gyújtogatásokkal kísért zavargások a metrójegy árának emelése ellen. Santiago de Chile metróhálózata 140 kilométer hosszú, és a legmodernebb Dél-Amerikában. Pinera jelezte: felfüggeszti a tömegközlekedéssel kapcsolatos népszerűtlen politikáját, és nyugalomra intette a lakosságot.

Chile Latin-Amerika egyik leggazdagabb, de egyben legegyenlőtlenebb országa.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink