Kihaló szakmák Szerbiában

Hírek M. J.

Bizonytalan a kisiparos műhelyek sorsa a mintegy 6,8 milliós lélekszámú déli szomszédunkban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NSZ) nagyon kevés olyan fiatalról tud, aki mesterként vállalna állást, írja a magyarszo.rs. Az NSZ júniusi adatai szerint a Szerbiában tevékenykedő 504 cipész közül csak alig negyedszázan fiatalabbak 30 évnél, a 773 szabó közül viszont 143-an tartoznak ebbe a korcsoportba. A fiatalok közül nagyon kevesen tanulnak hagyományos szakmát, és még kevesebben helyezkednek el mesterként vagy tevékenykednek kisiparosként, mondták a foglalkoztatási szolgálat munkatársai és a műhelyek tulajdonosai a szerb hírügynökségnek.

Munka van, de nincs, aki dolgozzon, mert a fiatalok körében nincs presztízse a kétkezi munkának, állítják a kisiparosok.

Egyikük, egy idősebb belgrádi táskakészítő és -javító elmondta, hogy az 1970-ben alapított műhelyét kénytelen lesz bezárni, mert nincs kinek átadnia, nem volt jelentkező a szakma elsajátítására.

Egy öreg szabó már ki is tette üzlete bejáratára a feliratot, hogy nyugállományba vonulása miatt bezár a műhely. Pedig a kézzel varrt öltönyök és ingek iránt van kereslet, a mesterségből szépen meg lehet élni, állítja a szabó, akinél a szakmai gyakorlaton megfordult ipari tanulók közül egy se vált be.

Hasonló problémákról számolt be egy hét évtizede létező műhelyt vezető cipész, illetve egy fővárosi üveges is.

Cipészből a fővárosban már csak harmincat tartunk nyilván, táskásból nyolc maradt, üvegesből viszont csak kettő. Az említett foglalkozásokat csak három 30 évnél fiatalabb űzi

– mondta az NSZ munkatársa, Marčela Vuinac Obućina. Hozzátette: valamelyest jobb a helyzet a varrodákban és szabóműhelyekben, a 450 dolgozó közül csaknem húszan fiatalok.

A foglalkoztatási szolgálat állandó jelleggel szervez át- és továbbképzéseket, de képzetlen személyek számára is biztosít lehetőséget arra, hogy kitanulják a keresett szakmákat. Ezeket elsősorban azoknak kínálják fel, akik egy évnél hosszabb ideig vannak munka nélkül. Szakmai gyakorlati lehetőséget viszont a belgrádi vállalkozók és cégek közül a tanfolyam első hat hónapjában csupán négy munkaadó kínált fel, összesen öt személy képzésére. Ennél sokkal nagyobb az érdeklődés a kisiparosok részről vidéken, főként Leskovac, Niš, Kragujevac és Jagodina környékén, idézi az NSZ munkatársát az újvidéki Magyar Szó.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink