Kihagyhatatlan látvány: Bernie Sanders félmeztelenül dalolászott a Szovjetunióban a 80-as évek végén

Hírek
Egy videó tanúsága szerint a 2020-as amerikai elnökválasztás egyik lehetséges jelöltje nagyon jól érezte magát az elvtársak földjén. Bár a méregdrága házaiban biztos kényelmesebb az élet.  

Bernie Sanders politikai nézeteivel eddig is tisztában volt a világ. Mindenki tudja, hogy szocialistának vallja magát, ami az Egyesült Államokban meglehetősen extrém dolognak számít. Sokan viszont úgy tartják róla, hogy egyenesen kommunista. Egyelőre ugyan még nem beszélt arról, hogy proletárdiktatúrát vezetne be hazájában, de lehet, hogy csak várakozó állásponton van.

Egy biztos, az 1988-as Szovjetunióban eltöltött “nászútján” voltak egészen jó pillanatai. Sanders 88-as szovjet útja a feleségével még a 2016-os előválasztások során derült ki. Valójában nem nászút volt, a politikus akkoriban Burlington polgármestere volt, melynek szovjet testvérvárosába mint hivatalos személy ment el. Sanders mégis egy visszaemlékezésében viccesen “nászútként” emlegette a történetet.

Amikor az utazásról szóló hírek 2016-ban megjelentek, és Sanderst azzal támadták, hogy nyilvánvalóan kommunista kapcsolatai vannak azokból az időkből, ő úgy védekezett, hogy a Szovjetunió 1988-ban “aligha volt kényelmes hely a kommunizmus csodálóinak”. A most előkerült videó alapján azért elvolt ő, mint a befőtt az elvtársak földjén, legalábbis, amikor félmeztelenül énekelgetett az ottaniakkal.

Persze mindez olyan ártatlannak tűnik, ugye? Csakhogy Sandersnek fiatal korától kezdve hemzsegnek az élettörténetében a különböző gesztusok a kommunisták felé. Igen, a diktatórikus kommunista rezsimek felé is hajbókolt néha. Pont a hidegháború alatt, amerikaiként…

Például nem sokkal lediplomázása után készített egy dokumentumfilmet Eugene Debs-ről, amelyben bálványozta az amerikai szocialista “forradalmárt”. Az sem zavarta, hogy Debs egy 1918-as beszédében szolidaritását fejezte ki Lenin és Trockij irányába, annak ellenére, hogy addigra ismertek voltak erőszakos cselekedeteik. Később pedig, amikor Sanders szenátor lett, fellógatta irodája falára Debs portréját.

Ennek tükrében nehezen hihető, hogy komolyan gondolta azt a magyarázatot, miszerint: neki nem is tetszett a Szovjetunió, mert ő igazán rajong a kommunizmusért (a szokásos “az elvek jók, csak a megvalósítás csúszott el kicsit” porhintés). Oh, nem! Sandersnek igazán, mint egy kapitalista országban felnövő, és annak minden kényelmét élvező szociális demagógnak lehetett elviselhetetlen az elvtársak földje maximum. De amint azt látjuk, annyira nem érezte rosszul magát. Na, igen. Tudta, hogy nem sokára hazamehet, és újra élvezheti annak a csúnya kapitalizmusnak minden gyümölcsét, ami ellen annyira szereti uszítani választóit.

Persze azóta is vígan elvan, mialatt a gazdagokat szidja, és társadalmi igazságtalanságról beszél, szépen eldönti, hogy melyik méregdrága házában töltse a hétvégét. Nem lehet könnyű, mert van neki három is.

Borítófotó: A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor a győzelmi beszéde alatt a New Hampshire állambeli Concordban 2016. február 9-én, miután a demokrata oldalon megnyerte az első amerikai előválasztást az északkeleti szövetségi államban. (MTI/EPA/CJ Gunther)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink