Kiemelt ügy az atombiztonság

Hírek Pindroch Tamás
Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiatudományi Kutatóközpontja (EKEK) újabb négy évre a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris törvényszéki területen kijelölt együttműködő kutatóközpontja lesz

Az EKEK újabb négy évig a NAÜ Nukleáris Törvényszéki Analitikai Együttműködő Központjaként működhet.

A terület fontos a biztonság szempontjából. Az illetéktelen kezekbe kerülő nukleáris és egyéb radioaktív anyagok különféle bűncselekmények, például radiológiai terrorcselekmények végrehajtására lehetnek alkalmasak. Ezek súlyos gazdasági, környezeti és egészségügyi következményekkel járhatnak. A pánikkeltő bűncselekmények megelőzése vagy a kialakult helyzet kezelése érdekében a nukleáris védettség (nuclear security) nemzetközi szintű erősítése a jelen egyik fontos feladata.

A nukleáris védettség egyik kiemelt területe a nukleáris törvényszéki analitika, amely a talált vagy lefoglalt, azaz ismeretlen eredetű nukleáris vagy egyéb radioaktív anyagok részletes elemzésével segíti a hatóságok munkáját.

Az anyagok eredetének meghatározásával, a felelős személyek és a csempészeti útvonal felderítésével lehetőség nyílik további anyagok eltulajdonításának, illetve nukleáris terrorcselekményeknek a megelőzésére.

E terület fejlesztése és támogatása kiemelten fontos, mivel egy hatékony nukleáris törvényszéki képességgel rendelkező állam az elrettentő hatás következtében kevésbé válhat terroristák célpontjává.

A nukleáris törvényszéki analitika sokrétű, komoly szakértői hátteret és tapasztalatot igénylő terület, amely Magyarországon a ’90-es években, csempészett nukleáris anyagok vizsgálata kapcsán fejlődött ki. Kelet-Európában a Szovjetunió felbomlását követően többfelé felbukkantak ilyen anyagok, amelyek eredetét meg kellett határozni. Az ilyen típusú vizsgálatokat ezért már 1996-ban egy kormányrendelet delegálta az EK jogelődjéhez, az Izotópkutató Intézethez (IKI). A legutóbbi 15 évben az IKI, majd az EK vezetése tudatosan és programszerűen fejlesztette ezt a területet. A fejlődéssel párhuzamosan szoros kapcsolat és együttműködés alakult ki a NAÜ-vel.

A magyar központ 2012-ben együttműködési megállapodást kötött a NAÜ-val, amelyben az EK felajánlotta nukleáris törvényszéki képességeit az ENSZ-tagállamok támogatására. 2014-től hazánkban elsőként számos új oktatási és szakértői program fejlesztésére és elindítása történt meg. Mindezek folyományaként 2016-ban a NAÜ Nukleáris Törvényszéki Analitikai Együttműködő Központjává avatta az EK-t, amely a világ első ilyen célú központja lett.

A 2020-ig tartó 4 éves kinevezési periódusban közel 20 ENSZ-tagállam 60 résztvevőjét képezték különböző tréningeken és ösztöndíjas programokban.

Emellett az EK részt vett a NAÜ nukleáris törvényszéki célú koordinált kutatási programjaiban, és szakértői dokumentumok szerkesztésével, valamint szakértői utakkal is támogatta a NAÜ munkáját ezen a területen.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink