Kiemelkedő eredmények a Hajdu-csoportnál

Hírek Dombi Margit
Az alapanyag- és energiaárak növekedése, valamint az ellátási bizonytalanságok ellenére tavaly több mint harmadával növelte bevételét és 30 milliárd forint árbevételt könyvelt el és pozitív eredménnyel zárta az évet a Hajdu cégcsoport.

Az autóiparnak beszállító Hajdu Autotechnika Zrt. az előzetes terveit túlszárnyalva 35 százalék növekedés mellett 10,8 milliárd forint árbevételt mutatott 2022-ben. Dedéné Novotni Anna a Hajdu Autótechnika vezérigazgatója szerint a jelentős az árbevétel növekedéséhez nagy mértékben hozzájárult az elmúlt évben drasztikusan megnövekedett energia-, és alapanyag árak inflációs hatása, de jutott terep a volumen bővülésének is.

Az alapanyag árak emelkedését el tudták fogadtatni, a magas energiaárak miatt elszenvedett költségnövekedést viszont csak részben tudták autóipari vevőikre hárítani, így ennek többlet terhe az eredményt csökkentette. Az autóiparban végbemenő strukturális átalakulás hatását a Hajdu Autotechnika is figyelembe veszi stratégiájában, így jelentős szerepet kap vevőkörüknek bővítése, átalakítása. Ebben az elmúlt időszakban szép sikereket értek el, hiszen számos új partnerrel léptek kapcsolatba. Mára már kipufogó rendszer alkatrészein túlmenően számos egyéb egységbe, mint ülésekbe, tetőablak rendszerekbe vagy akár a karosszéria bizonyos részeibe is gyártanak alkatrészt.

Dedéné Novotni Anna/Fotó: Kőhalmi Péter

A cég csoport legnagyobb árbevételű tagja a Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. is stabil üzleti évet tudhat maga mögött. A társaság gyorsan alkalmazkodott a külső változásokhoz, és miközben dinamikusan növelte árbevételét, eredménye is emelkedett. 2022-ben 19,3 milliárd forint árbevételt realizált, ami 41százalék növekedést jelent az előző évhez képest. Különösen kedveltek voltak az indirekt forróvíztárolók, puffer tartályok és hűtési-fűtés, levegő-víz hőszivattyúk. Az energia költségek növekedése, illetve ellátás bizonytalansága miatt sok fogyasztó döntött úgy, hogy lecseréli készülékét energiahatékonyabb, korszerűbb termékre, illetve korszerűsíti épületét energetikai szempontból, és installál hőszivattyút vagy megújuló energiát használó rendszert.

Stabil hazai piacok mellett az exportértékesítés is nőtt, számos új partnerrel sikerült kapcsolatot kialakítani. A Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. mintegy 30 országba exportálja termékeit. Az exportértékesítés mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet az épületgépészeti termékeket gyártó vállalat a hazai piacon a megújuló energiát hasznosító, innovatív termékekre, mint pl. a hőszivattyú, valamint a hőszivattyúkhoz tartozó fűtési hűtési puffertárolók. 2022-ben a középtávú fejlesztési terv részeként egy 496 kilowatt összteljesítményű

napelempark telepítését valósította meg. Az erőmű 1280 napelemtáblája éves szinten 585 ezer kilowatt óra energiát állít elő, amely a Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. villamos energia igényének mintegy 20 százalékát fedezi.

A jelenlegi energia helyzetre való tekintettel a Hajdu-csoport a középtávú fejlesztési tervében nagy hangsúlyt fektet olyan technológiák megvalósításra, amelyek csökkentik és hatékonyabbá teszik az energiafelhasználásukat, illetve hozzájárulnak azenergiatermeléshez. 2023-ra további két napelempark kivitelezését tervezik, valamintfolytatódik a 2,4 milliárd forint keretösszegű középtávú beruházási csomag megvalósítása, amelynek befejezését jövőre tervezik.

Borítókép: illusztráció, Hajdu Ipari Zrt./Fotó: getty images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink