Kiderültek a Gruevszki-ügy részletei

Hírek
Elfogadták Nikola Gruevszki menekültügyi kérelmét az illetékes magyar hatóság – derült ki a Magyar Idők információi alapján. A Bevándorlási- és Menekültügyi Hivatal megalapozottnak tartja a macedón politikus félelmét, hogy hazájában a hatóságok nem biztosítanának számára megfelelő védelmet.

A jelenkori macedón hatalom üldöztetésnek teszi ki Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnököt politikai múltja és véleménye miatt – erre a következtetésre jutott a Bevándorlási- és Menekültügyi Hivatal. Az exkormányfő elmondta, hogy Magyarországra Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül jutott el. Gruevszki még Tiranában kereste fel hazánk nagykövetségét, ahol menedékjogi kérelmet adott be.

Amíg nem jutott el Magyarországra, úti okmányként a személyi igazolványát használta, ami érvényes volt a balkáni országokban. A szerb határnál mutatta fel a nagykövetségtől kapott egyszeri utazásra jogosító okmányát, s hazánk területére legálisan lépett be.
A menedékjog iránti kérelmet a volt miniszterelnök azzal indokolta, hogy a jelenlegi macedón kormány antidemokratikus lépésekkel, mindennemű jogi bizonyíték nélkül akarja elvenni a szabadságát, visszaélve az ügyészi és bírósági rendszerrel. Gruevszki szerint koholt vádak alapján eljárások indultak ellene, amelyek folyamán a bírók súlyos szabálytalanságokat követtek el és jogszerűtlen döntéseket hoztak.

 A jogállamiság megcsúfolásának ékes példája volt az is, hogy a macedón köztársasági elnök politikai válság megállítása érdekében hozott kegyelmi döntéseit a bíróság a kormány nyomására nem fogadta el. A parlament törvényt módosított, amellyel lehetőséget biztosított az államfőnek, hogy negyven napon belül visszavonja a kegyelmi döntéseket, ami meg is történt, de – mint Gruevszki rámutatott – a helyi és a nemzetközi jog, valamint a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlata értelmében a visszamenőleges hatályú visszavonás nem érvényes. A kegyelmi ügyben érintett két személy Görögországba ment, ahol a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, ne térjenek vissza Macedóniába, elismerve ezzel, hogy érvényes az elnöki kegyelem – írja a Magyar Idők.

Nikola Gruevszki a menekültügyi hatóságnak beszámolt arról is, hogy idén szeptemberben a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni védelemért felelős állami bizottsághoz fordult, elmagyarázva, hogy a bíróság és Dobrila Kacarska bíró diszkriminálták őt a Tank elnevezésű ügyben. A testület november 15-én a javára hozott döntést, majd leváltották a bizottság tagjait részrehajlással vádolva őket. Ezt követően a bíróság villámgyorsan ítéletet hozott és kétéves letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a volt macedón miniszterelnököt. Gruevszki emlékeztetett arra, hogy két héttel az ítélet meghozatala előtt a jelenlegi kormányfő a médiában kijelentette: a bíróság ki fogja mondani a volt miniszterelnök bűnösségét.

A macedón politikus arról is beszámolt, hogy bűnözők üzengetnek neki a börtönökből, többször is halálosan megfenyegették.

Fotó: www.hungarytoday.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink