Kiderült, hogy mennyivel drágultak idén a strandbelépők

Hírek vg.hu
Nyárias időt hoz a húsvét, az egyre markánsabban megmutatkozó klímaváltozás azonban egyelőre nem jár együtt a strandszezon előrehozott nyitányával, bár azért megnyílik a Palatinus megújult medencéje és lekerül a sátor a Palatinuson az úszómedencéről már néhány kültéri medencéről – tudtuk meg. A strandbelépők ára is tudható: a tavalyi inflációtól elmaradó mértékben, 5-13 százalékkal emelkednek majd.

A húsvéti hosszú hétvégére már 20–24 fokos hőmérsékletet jelez a meteorológia, így a télen is üzemelő medencék mellett megnyitják a Palatinuson tavaly megújult Margaréta-medencét, a Paskál fürdőben pedig lekerül a sátor az úszómedencéről – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A május hűvös, a június esős volt tavaly

Várhatóan április vége körül használható lesz már a Gellért fürdő kültéri medencéje és a Palán az élménymedence, majd május végétől június közepéig – az időjáráshoz igazodva – a többi strandmedence és a strandok is.

Belevésődött a köztudatba, hogy a strandokon május elsején kezdődik a szezon, ahogyan az évtizedeken át szokás volt, de a tapasztalatok szerint a fürdővendégek a szabadtéri strandolással megvárják az igazi kánikulát, ami manapság már 30 fok feletti hőmérsékletet jelent, lényegében pedig azt, hogy a 24-25 fok már rég nem elég ahhoz, hogy üzemszerűen kinyissanak a strandok.

Nem a naptártól, hanem sokkal inkább az időjárástól és a várható vendégforgalomtól függ, hogy mikor kezdődik a strandszezon, hiszen a megemelkedett energiaköltségek miatt is fontos a folyamatos üzemelés költségeit fedező, de inkább meghaladó bevétel.

A tavalyi nyár meglehetősen hektikusan alakult, a májusi hűvös időjárás, majd az esős június sem kedvezett a strandidénynek – olvasható a BGYH válaszlevelében.

Még a július is meglehetősen változóan indult: egyik nap 32 fok volt, ilyenkor például a Palatinusra akár hétköznap is ellátogatnak ötezren. Rosszabb időjárás esetén viszont a 300 főt sem éri el a strandolók száma.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Máté Krisztián

Ezek is érdekelhetnek

További híreink