Kiderült: elszámolási vita áll a BKK-bérlet megfúrása mögött

Hírek
A főváros és a BKK nem fogadta el a Lázár János vezette minisztérium ajánlatát egy kiszivárogtatott levelezés alapján; a témában Karácsony Gergely is megszólalt.

December végén ajánlatot kapott a kormánytól a főváros a Budapest-bérlet fenntartására és az agglomerációs járatok, HÉV-ek és buszok közös működtetésének folytatására. Az Index birtokába került BKK-s levelezés szerint Lázár János minisztériuma közölte, hogy nagyobb összeget kérnek a fővárostól.

2020-ban, 2021-ben és 2022-ben 7,4 milliárd forintot kért az állam, amiben a főváros és a kormány megegyezett,

2023-ra végső ajánlatként 8,6 milliárd forintot kért volna az Építési és Közlekedési Minisztérium. Ez 16 százalékos emelés lett volna.

A levelezésből úgy tűnik: a főváros tudatosan döntött a megállapodás helyett az együttműködés felszámolása mellett, ami miatt Karácsony Gergely főpolgármester rögtön a kormányt hibáztatta – írták a beszámolóban.

Draskovics Tibor korábbi pénzügyminiszter – aki Karácsony Gergely delegálására tölti be a BKK elnöki posztját négy éve – az Index birtokába került levelezésben azt írja:

Több lehetséges forgatókönyvet kell felállítani, és hatásukat elemezni. Ezt a munkát én széles horizonton gondolom, akár a jelenlegi tarifapolitika alapvető átgondolását, az e-jegy-ügyek halasztását, a BKK szerepét is beleértve.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója a teljes igazgatóság számára kiküldött levelében rögzíti: „Végig szorosan egyeztettünk Tiborral.”

Azzal folytatta:

a kormány ajánlata a három éve változatlan költségszint 1,2 milliárd forintos emelését jelentette volna, amit inkább elutasítottak, vállalva ennek következményeit a Budapest-bérletre és az agglomerációs együttműködésre.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Fotó:MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink