Kibújt a szög a zsákból: így jöhetett létre az MSZP-Párbeszéd-pártszövetség

Hírek
Mi is megírtuk, hogy Bősz Anett kilép frakciójából, amely ezzel a döntéssel megszűnik. A politikus azzal indokolta döntését, hogy az MSZP-Páprbeszéd frakciószövetség együttműködéséről szóló tárgyalásokon nem látta a garanciáit annak, hogy a “liberális értékek” képviselete meg fog valósulni. Ennek a lépésnek a hátterét, és annak hogy Burány Sándor szocialista képviselő miért ülhetett át - a két frakciónak járó több pénzen kívül - a Párbeszéd frakciójába a jelenlegi sajtóinformációk alapján új szemszögből vizsgálhatjuk.

Molnár Gyula, az MSZP leköszönő elnöke és Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője a választás előtt megállapodást kötöttek. Ennek értelmében elvileg az MSZP évi 60 millió forintot folyósít havi 5 milliós bontásban a Fodoréknak. Tette Molnár mindezt úgy, hogy korántsem volt erre jogköre. A párt többi elnökségi tagja nem nagyon emlékszik arra, hogy megkérdezték volna őket bármi hasonló egyezségről.

Mindenesetre Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője elismerte, hogy létezik írásos megállapodás a Liberálisok vezetője és az MSZP választások után lemondott elnöke között az együttműködésről. Ide kapcsolódhat Bősz Anett, aki nem csak azzal indokolta döntését, hogy nem biztosított a liberális értékek képviselete, hanem azzal is: az elmúlt hetekben azt tapasztalták, partnereik nem tartják be az együttműködésre vonatkozó szóban és írásban vállalt kötelezettségeket. Gondolhatott itt tehát a Fodor-Molnár-paktumra, amelynek tartalmáról csak annyit tudunk, hogy évi 60 millió forinttal támogatja – az amúgy is rossz anyagi helyzetben lévő – MSZP szövetségesüket, a Liberálisokat.

Alapvetően furcsa húzás volt bármiféle megállapodás a Liberálisokkal, hiszen egy mérhetetlen pártról beszélünk. Ezzel az MSZP vezetőségének nagy része képben is volt, ezért óva intették Molnárt a közeledéstől. Sikertelenül. Legalább annyit ki tudtak harcolni, hogy ne Fodor kerüljön fel a listára, hanem Bősz Anett, valamint, hogy ne legyen közös lista.

Ma pedig valószínű azon törik a fejük, hogyan tudják jogi úton semmissé tenni a megállapodást. Hatvan millió ugyanis fájdalmas veszteség lenne az MSZP-nek. Kisebb lett ugyanis a frakciójuk a 2014-2018 közötti időszakhoz képest, így borítékolható a kevesebb állami támogatás is.

Borítófotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink